Фестивалът “Златен ритон” стартира тази вечер

35mm cine cameraПетима експерти – режисьор, сценарист, сценограф, композитор и аниматор с множествo национални и международни отличия – ще излъчат най-добрите филми в тазгодишното издание на фестивала „Златен ритон“. За близо 40 години фестивалът е представил около 2 000 български филма.   Официален старт на събитието ще дадат 10-минутната анимация „Веселякът“ на Анри Кулев и лентата на Джеки Стоев ”Броени дни”.

Създаден през 1975 г., фестивалът “Златен ритон“ е най-престижната сцена, на която българските аниматори и документалисти могат да представят своите филми и да получават критика и признание от публиката и гилдията. За близо 40 години фестивалът е излъчил около 2 000 български филма.

Председател на журито тази година е кинорежисьорът на над 14 документални филма проф. Михаил Мелтев. В екипа влизат още композиторът с 8 авторски албума Георги Арнаудов, сценографът доц. Весела Статкова, аниматорът и носител на над 30 национални и международни отличия Весела Данчева и сценаристът на повече от 30 документални и игрални филма Влади Киров.

В конкурсната надпревара се включват общо 54 заглавия – 41 документални и 13 анимационни продукции, селектирани по-рано през годината.

„Искаме да върнем публиката и зрителите в киносалоните” е амбицията на изпълнитения директор на Националния филмов център Марин Марчевски.

До 22 декември в 4 зали със свободен вход всички почитатели на българското документално и анимационно кино ще могат да се насладят на силни заглавия като „История на красотата“ (реж. Николай Василев, 2013 г.), „Дъждовен ден“ (реж. Андрей Чертов, 2013 г.), „Автопортрет с маска“ (реж. Атанас Киряков, 2011 г.), „В търсене на Списаревски“ (реж.Адела Пеева, 2013 г.), „Възвишение“ (реж. Пепа Кошишка, 2013 г.), „Заговорът срещу Кудоглу“ (реж. Евгений Тодоров, 2012), „Диктатура на съвестта“ (реж. Димитър Шарков, 2012), „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” (реж. Костадин Бонев) и много други.

Предвидени са и 23 заглавия в ретроспективните програми – два филма от и за Рангел Вълчанов („Пътешествие между два бряга“ и „Пътешествие между два филма“), 8 анимационни филма в памет на Пенчо Богданов, както и 13 филма, носители на голямата награда «Златен ритон» от първото издание на фестивала до днес.

Филмите ще се излъчват всеки ден в кино «Лъки синема», с допълнителни прожекции в галерия «Тракарт» и клуб «Петното». Организатори на фестивала са Министерството на културата, Националният филмов център и Община Пловдив. Ето и подробната програма. 

Може да харесате още...