Студенти от цялата страна очертаха приоритетите си за България в президентска инициатива

studenti2Природно съобразен начин на живот, правилно финансиране, реформиране на здравния сектор, въвеждане на летни стажове, достъп до чиста вода и здравословна храна – това са едни от главните теми, в които правителството трябва да се съсредоточи, според студентите от различни ВУЗ-ове, които вчера в Пловдивския Университет участваха в дискусионни съвети по подобие на тези към Президентството. Инициативата се нарича “Младежка визия за развитието на България” и за втора поредна година се проведе под тепетата в присъствието на Росен Плевнелиев.

Идеите на младежите са за изкореняване на бедността като не само се работи, но се работи за достойно заплащане. Друг проблем, който се смята за капитален, се оказа адаптивността към бързо променящите се технологии.

Важна, според младежите, е и темата, свързана с апатията и отчуждението на гражданите от политиката. Студентите смятат, че демократичните институции не могат да функционират ефективно без широко гражданско участие и подкрепа. Държавният глава подкрепи идеята на абсолвентите за въвеждането в учебните програми в средните училища на „гражданско обучение“ и „политическо образование“.

Основните акценти в образователната реформа трябва да бъдат включването на бизнеса в изготвянето на учебните програми, въвеждане на летни стажове, развиване на умения за решаване на проблеми в екип, добавиха още младежите. Те посочиха намаляването на затлъстяването сред децата и активното и здравословно стареене като основни приоритети в Дневния ред след 2015 година.

“За това ще работя така, че да се постигне обществен консенсус по тези приоритети” – заяви Плевнелиев.

текст и снимка: Румен Гъбов

Може да харесате още...