След силно творческа година, Национално дружество „Традиция“ – клон Шумен готви нови патриотични проекти за 2014-та

simeon-tradiciam63Какво, ако не хоби, на което си лудо отдаден, може да накара в почивен ден хора с положение и име в обществото – лекари, археолози, инженери, предприемачи, чиновници и студенти – да се вдигнат като един до първите български столици Плиска и Велики Преслав? И може би защото хобито им е свързано с българската история, тези хора не просто се вдигат заедно, а се превръщат в истинска армия на духа, носен от предците ни повече от 13 века назад.

Умеят да го предават и на другите – защото освен че изучават миналото, с всичко, което правят заедно, го разказват на днешното поколение българи. Чрез облеклата, оръжията и предметите от бита, които реконструират. Чрез битките, които пресъздават. Чрез възстановките, с които палят искрите на родолюбие и у най-скептичните. Те са 33-ма души. От Национално дружество „Традиция“ – Шумен.

Знамена от различни епохи, хоругви, портрети на национални герои, снимки от десетки събития и възстановки и дълга маса, застлана с тежко сукно, около която могат да се настанят всички членове, пък и гости – това е първото впечатление от Клуба на” Традиция” в сградата, където е и Регионалният Исторически Музей в Шумен. Сложете към това личния набор от стрели, лъкове, ножове, мечове, брони, плетени ризници, шлемове и шапки и облекла – и ще получите реквизит, на който могат да завидят доста театри.

Освен оръжията и облеклото, които рекоснтруираме по изворите, достигнали от миналото до днес, ние проучваме и военната тактика на предците ни – разказва Юри Йоргов, председател на Дружеството. Първо започваме с литературата -допълва.

Още през 2004-та научават буквално, обаче, че само със знания и ентусиазъм пресъздаване на история не се прави. Тяхно дело е първата голяма средновековна възстановка в България с над 300 души от патриотични клубове от цялата страна и с международно участие. В битката на Владислав Варненчик шуменци се сблъскват с рицарите от Полша, Унгария и Чехия. И никога след това не излизат „на бойното поле“ без сериозно въоръжение и още по-сериозни тренировки.

Правят ги на открито, за да се доближат максимално до движенията в епохата, която искат да възстановят. Фехтовка, стрелба с лък, за по-късните исторически периоди – и със старинно оръжие… Необходими са стотици часове на концентарция и упоритост, за да се отиграе и атаката, и защитата така, че да я усещаш с дух и тяло. Оказва се, че не е лесно. Първо защото отнема много време, второ – защото гълта и голям финансов ресурс, трето – защото не е никак лесно да си пъргав с най-малко 15-тина килограма железа по теб.

Но сме хора с желание и го правим – казват мъжете от “Традиция”. През 2013-та заедно с режисьора Стилиян Стоянов за първи път представят Спектактакъла “Създатели на българската държава“. В него разказват историята на България от създаването й до Симеон Велики. До края на годината спектакълът ще има и своята видео-версия с помощта на екип на F2F Studio. Успяват да хванат последните есенни багри за снимки в Двореца в Плиска.

Дни по-рано заедно с колегите си от Национално Дружество „Традиция“ – клон Велики Преслав, Родолюбивия клуб „Крум Старшний“ и Ездовия клуб „Шумен 2010“ се включват и в документалния филм на F2F Studio „Симеон – от расото до короната“.

В очакване на двете видео-премиери в края на декември, членовете на шуменския клуб на “Традиция” вече работят по проекта си за следващата година – художествено възстановяване на Второто Българско Царство. А единствената дама сред тях – Надежда Николова – вече почти привършва с реконструиране на голямата част от облеклата за него. В момента реконструирам облекла по Четвероевангелието на Иван Александър; работя по облеклото на Ирина от изображението на Ирина и Константин – те ще участват в изложба за дните на отворените врати на музеите, казва Надежда с усмивка.

И е ясно, че щом в едно дружество с подчертано мъжко присъствие единствената дама носи това име, няма как бъдещето му да не е светло.

снимки: от продукцията на документалния филм “Симеон – от расото до короната” и спектакъла “Създатели на българската държава”

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Надежда Николова каза:

    Искренни благодарности на F2F Studio Пловдив,в лицето на Екатерина Костова и Юлиан Георгиев за оказаното ни доверие от името на НД”Традиция” клон Шумен.
    Когато професионализма и ентусиазма се срещнат в пространството – създава се качествен продукт.Съвместната ни работа по снимките към документалният филм “Симеон – от расото до короната” и спектакъла “Създатели на Българската държава” за нас бе удоволствие.
    Вярваме,че тепърва ни предстоят нови съвместни проекти.
    Благодарим на Екатерина Костова за прекрасната статия,за нас е чест и удоволствие работата със екипа на F2F Studio Пловдив.
    Желаем успех на документалният филм “Симеон-от расото до короната”!

    • Екатерина Костова каза:

      Наде, този проект ни срещна, аз също вярвам, че няма случайни неща и тепърва ще работим заедно. Поздрави момчетата 🙂