Без вето върху закона за бюджета. Но със сигнал до Конституционния съд за въведената такса върху приходите от възобновяеми енергоизточници

rosen_plevnaliev_002Президентът Росен Плевнелиев няма да наложи вето върху приетия от парламента Закон за държавния бюджет за 2014 година. Бюджетът ще бъде изпълняван и правителството ще носи отговорност за политиките, които обезпечава чрез бюджета. Това обяви държавният глава пред журналисти в Пловдив.

Същевременно президентът планира да сезира Конституционния съд по отношение на таксата от 20%, наложена върху приходите от възобновяеми енергийни източници. Предстои тези текстове да бъдат анализирани от Правния съвет към държавния глава. „Убеден съм, че в България най-висшата демократична институция – Конституционният съд, е тази, която ще отсъди дали има противоконституционност. Това, че ще сезирам КС за тази такса, няма отношение към изпълнението на бюджета – той ще се изпълнява“, допълни Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава, съществува неяснота по отношение на това за какво ще се използват потенциалните приходи от въвежданата такса. „За мен е важно правителството да обясни точно какво иска да направи. Цялата нация стана свидетел, че отново в последния момент, на второ четене, без дебати и без оценка на въздействието, беше въведена една промяна, а именно тази такса, която драстично влошава бизнес средата в България и не работи за прогнозируемост и за прозрачност на институциите. Ако искаме гражданите да имат доверие в институциите, не може да се продължава по този начин, особено когато става въпрос за най-важния закон на страната“, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

източник: пресцентър Президентство

Може да харесате още...