Орешарски: Произвежданата от бъдещия ядрен блок на АЕЦ Козлодуй ел. енергия няма да бъде обект на задължително изкупуване от страна на държавата

poresharskiМинистър-председателят Пламен Орешарски се срещна с Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse. По време на разговорите двете страни обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество в областта на ядрената енергия и възможностите в България да бъде  изграден  реактор с технологията на Westinghouse AP1000. След разговорите между Westinghouse Electric Company, Toshiba Corporation и „Български енергиен Холдинг“ ЕАД бе подписано споразумение за започване на преговори за развитието на възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ с ядрен реактор с вода под налягане, използвайки технологията  AP1000. През следващите месеци Westinghouse и Toshiba Corporation, заедно с експерти от БЕХ, ще започнат работата по определяне и уточняване на параметрите и подробностите за потенциален проект.

„Имах възможността с г-н Родерик да дискутирам свършеното до този момент по подготовката за изграждане на  бъдещ седми ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй“, каза на брифинг премиерът Пламен Орешарски. Той отбеляза, че подписаното споразумение ще даде възможност в следващите до девет месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово икономически параметри. „Това, което на този етап дискутирахме с президента на „Уестингхаус“ е, че проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства. Сега е само началото на  преговорите и ще направим всичко възможно условията да бъдат благоприятни, така че до края на 2016 г. да започне фактическото изграждане“, добави министър-председателят. Той подчерта, че произвежданата от бъдещия ядрен блок електрическа енергия няма да бъде обект на задължително изкупуване от страна на държавата и че тя ще се продава на пазарен принцип.

Със свое решение Министерският съвет възложи на министъра на икономиката и енергетиката  да даде възможност на БЕХ да преговаря с Westinghouse и Toshiba Corporation за сключване на споразумение за стратегическо партньорство за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в  АЕЦ ” Козлодуй” ЕАД с технологията на Westinghouse AP1000 .

Президентът и главен изпълнителен директор на Westinghouse Дани Родерик заяви, че в последните 22 години сътрудничеството между АЕЦ Козлодуй и Westinghouse е много успешно. Новият договор за модернизацията на измервателни уреди и контролни системи за Aux сгради беше подписан миналия месец. „Ние приветстваме българското намерение да се работи с нас за изграждането AP 1000 като 7-и блок в Козлодуй“, заяви той.
Westinghouse е най-големият доставчик на ядрени технологии в света. AP 1000 се счита за най-безопасния, по-компактен и отговарящ на всички български изисквания на лицензирането, капацитета на мрежата и производство на електроенергия продукт.

В момента 4 нови реактори се строят в Китай и четири нови реактори са построени в САЩ. За Китай се подготвят още 8. Първият AP 1000 ще бъде свързан към мрежата в края на 2014 г. или началото на 2015 година. Ако България започне изграждането на 7 блок, след тези преговори и след стъпките, които ще последват преди окончателното инвестиционно решение, повече от 8 реактори ще бъдат завършени или в процес на изграждане, което ще позволи на България да избегне всички грешки на пилотните проекти и да използва процеса на обучение.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...