Макар да не е петък, днес е празник на майсторите – Свети Спиридон :)

lajicaНа 12 декември се отбелязва денят на Свети Спиридон, който се смята за покровител на майсторите-занаятчии. Ето защо, макар и да не е петък, днес си е истински ден на майстора 🙂

Празнична среща ще има отново в Клуб А.Р.И.З.-7 и приятели за празника. Срещата е последна за 2013 г. и ще отбележи края на една успешна година, в която Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 отново организира много събития, посветени на традициите и връчи за четвърта поредна година наградите „Пазител на традициите”.

На гости в клуба на ул. „Св. Кирил и Методий”78 в София ще бъдат майсторът на накити Огнян Пендичев и ансамбъл за акапелно пеене “Чемерика”. Началният час на срещата е 18:30 часа.  Фолклорната формация с диригент Дарена Попова е е основана през 1994г. и е член на международната организация на фолклорните фестивали и традиционните изкуства към ЮНЕСКО. Формацията издава първия си компакт диск през 2004 година, а втория издава през 2006г. Основна мисия на състава е да съхранява и популяризира автентичното народно творчество на самобитните народни изпълнители и да пресъздава обработки на българския народен фолклор.

„Чемерика“ има много участия в международни фолклорни фестивали и концертни турнета в Ирак, Сирия, Йордания, Турция, Македония, Сърбия, Италия, Франция, Гърция, Холандия, Унгария и други страни. Носител на награди от международен хоров конкурс „Орландо ди Ласо”, международен хоров фестивал гр. Превеза, Гърция международен хоров фестивал гр. Велдховен, Холандия, първа награда на международен хоров фестивал „Алта Пустерия“, Италия, златна диплома от международен фестивал на MRF, гр.Калеля, Испания.

Следващата среща на пазителите на традициите е на 23 януари, когато ще отбележат двоен рожден ден . 5 години А.Р.И.З.-7 и две години Клуб А.Р.И.З.-7 и приятели.

Може да харесате още...