Евродепутатът Евгени Кирилов с реакция на речта на турския премиер Ердоган в Кешан, Вигенин днес се срещна с турския си колега

flag_bg2Българският депутат от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент – Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф към проекта за резолюция относно тазгодишния доклад за напредъка на Турция към ЕС, в отговор на изявлението на турския министър председател Ердоган в Кешан, предаде Агенция Фокус. Текстът на предложението гласи: [Европейският парламент,] вземайки под внимание някои непремерени иредентистки изявления на министър-председателя Ердоган, призовава турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони в съседни страни, която би имала дестабилизиращ ефект върху добросъседските отношения със страни членки на ЕС, както и по отношение на някои страни от Западните Балкани.
Проекторезолюцията ще бъде разгледана в Комисията по външни работи и гласувана в пленарна зала в началото на следващата година.

Днес външният ни министър Кристиан Вигенин проведе среща и с турския външен министър Ахмет Давутоглу, съобщиха от МВнР. Двамата оцениха положително реализирането на мерките, договорени по време на срещата им в Анкара през октомври, във връзка със засиления миграционен поток на сирийски бежанци към България. Следващата седмица в София ще се проведе заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси в двустранните отношения, а в началото на следващата година предстои заседание и на Централната смесена българо-турска гранична комисия.

Министър Вигенин приветства решението на турското правителство да подпише споразумение за реадмисия с ЕС. От своя страна турският външен министър отбеляза положителния ефект, който ще има визовата либерализация върху туризма и икономиката като цяло. В разговора си двамата първи дипломати засегнаха и въпроси от двустранния дневен ред, като поставиха акцент върху възможностите за сътрудничество в областта на транспорта.

Министър Давутоглу подчерта, че българо-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите. По думите му в съвременния свят двустранните отношения трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето и в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Ахмет Давутоглу потвърди намерението си да посети България в началото на следващата година.

Вчера, в изявление на говорителя на МВнР по повод изказването на Ердоган в Кеша, се казва: “Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа.

Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат”.

Може да харесате още...