Варна, Велико Търново, Пловдив и София останаха след първото сито за български град, кандидат за Европейска столица на културата 2019

daga14 от общо 8 града продължават в следващия етап на националното състезание за град, кандидат за Европейска столица на културата 2019. Варна, Велико Търново, Пловдив и София са финалисти дотук. Днес стана ясно, че от следващия кръг отпадат Бургас, Габрово, Русе и Шумен. 

Резултатите от първия кръг бяха обявени днес на пресконференция от Стийв Грийн от Обединеното кралство – председател на Международното жури за подбор, както и наблюдатели от Генералната дирекция “Образование и култура” на Европейската комисия.  Той изказа своето задоволство от изключително големия интерес към конкурса за определяне на българския град за престижната титла. 

„Победители са всички български градове кандидати, те положиха много сериозни усилия в подготовката си за конкурса. С участието си в инициативата „Европейска столица на културата“ те натрупаха и много ценен опит и това ще им донесе немалки ползи, независимо от това кой ще спечели състезанието”, посочи министърът на културата д-р Петър Стоянович.

Г-н Карел Бартак – ръководител на отдел „Култура” към Генералната дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия, също поздрави всички български градове, които участваха в първия етап от процедурата на избор на български град за престижната титла Европейска столица на културата 2019.

Презентациите на 8-те града продължиха в предходните два поседователни дни без да се допускат медии.

източник: пресцентър на Министерство на културата

Може да харесате още...