България пое ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

more_001За мен е чест и голяма отговорност да поемем председателството на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. През следващите шест месеца България ще положи всички усилия за по-нататъшно ускоряване на развитието на многостранното икономическо сътрудничество в региона на Черно море. Това заяви министър Кристиан Вигенин на официалната церемония по поемане на ротационното председателство на ЧИС за периода 1 януари-30 юни 2014 г. от Република България.

„Като продължение и признание за успешната работа на предишното председателство, ние ще се стремим към засилване на ефективността и видимостта на организацията чрез насърчаване на проектно-ориентиран подход, дългосрочно засилване на взаимодействието със структурите и партньорите на ЧИС, както и подкрепа за по-нататъшното нарастване на оперативния капацитет на организацията”, каза още българският външен министър.

„България ще положи усилия за засилване на присъствието на организацията в контактите с Европейския съюз, както и за насърчаване на по-близък и ефективен диалог между ЧИС и ЕС, който да е от полза и за двете организации”, допълни той.

По думите на министър Вигенин основен приоритет на българското председателство на ЧИС ще бъде използването на значителния потенциал на организацията за насърчаване на сътрудничеството, просперитета, политическата и икономическата стабилност в Черноморския регион чрез постигане на разбирателство и обща воля. „Аз съм оптимист, че с подкрепата на всички страни- членки, българското председателство ще е успешно и заедно ще постигнем нашите общи и амбициозни цели”, посочи в заключение той.

В рамките на форума българският външен министър проведе и двустранна среща с арменския си колега Едвард Налбандян. Кристиан Вигенин благодари на министър Налбандян за успешното председателство на ЧИС и за свършената работа. От своя страна арменският външен министър пожела успех и заяви, че България може да разчита на необходимата подкрепа по време на своето председателство.

Акцент на разговора беше поставен върху двустранните отношения, най-вече във връзка с възможностите за активизиране на търговско-икономическото сътрудничество. Двамата министри се обединиха около мнението, че е необходимо засилване на политическите контакти на високо ниво, като стъпка в тази посока ще бъде посещението на Едвард Налбандян в България през първата половина на следващата година.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...