Самоков очаква решение на ВАС по дело срещу изграждане на регионално депо за отпадъци

smeti6te_calapica_02На 11 декември Върховният административен съд се очаква да се произнесе по дело 12148/2013 г., заведено от Екологично сдружение „За Земята“ и граждани на Самоков срещу изграждането на регионално депо за отпадъци край града. Делото е срещу решение 4216/25.06.2013 г. на Административен съд София град. Инициативен комитет от граждани на Самоков протестира срещу изграждането на регионалното депо за отпадъци край града от 2010-та с аргументите, че определената площадка застрашава здравето на самоковци и е ситуирана на рисково място (склон), с което се застрашават водите на река Искър. В допълнение – има данни за подготвяна корупционна схема за безплатен добив на инертни материали от избраната площадка, съобщават още от екологичната организация КУПФЕС. Техни представители ще настояват пред Европейската комисия да проследи внимателно развитието на делото.

„За пръв път в дългогодишната ни практика на обжалване на административни актове пред ВАС сме свидетели на изтегляне за по-ранна дата на насрочено дело срещу държавна институция, в случая с почти 4 месеца – от 16.04.2014 г. на 11.12.2003 г.“ – казва Петко Ковачев от Института за зелена политика. „Според информацията, която ни беше подадена, делото е изтеглено, за да може да бъдат спазени сроковете за използване на средствата по Оперативна програма околна среда (ОПОС) в рамките на настоящия финансов период. По тази причина смятаме, че нещата са предрешени”, коментира още той.

По данни на КУПФЕС, междувременно Софийската градска прокуратура със свое постановление от 07.11.2013 година отмени постановление на Районна прокуратура – Самоков за отказ от образуване на досъдебно производство по жалбата на Бойко Хаджийски от Самоков срещу невярно съдържание на документ – ДОВОС на проекта. В тази връзка се очакват следващите действия на прокуратурата.

Може да харесате още...