Българска асоциация по рециклиране: Промени в Закона за управление на отпадъците могат да лишат около 150 хиляди души, които предават хартия, стъкло и пластмаса, от доходи

bsp_boklukПлощадките за пластмаса и хартия да бъдат разположени в промишлените райони – това е едно от предложенията за промяна на Закона за управление на отпадъците има залегнали предложения като  мотивът за него е, че по този начин ще намалеят кражбите на отпадъци от цветните контейнери, алармират от  Българската асоциация по рециклиране (БАР). И още от прессъобщението им до медиите: Друга от готвените промени е за забрана гражданите да предават срещу заплащане отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло, като единствената възможност, която е предложена, е да ги изхвърлят в контейнерите за разделно събиране. Приемането на този текст директно ще лиши от приходи над 150 хил. души в цялата страна, ще затвори възможността на гражданите да получават пари срещу вторичните си суровини и ще породи дефицит на суровини за фирмите, които преработват тези отпадъци, категорични са от БАР.

Хората, които се занимават със събиране и предаване на отпадъци през последната година се пренасочиха към събирането на хартия и пластмаса, тъй като според сега действащия нов Закон за управление на отпадъците най-големите площадки, на които се събират и метални отпадъци, се преместиха в промишлените райони на градовете и към тях бяха предявени тежки законови изисквания – банкови гаранции, видеонаблюдение, санкции от 30 до 100 хиляди лева, обясняват от Асоциацията. 

Така ако през 2012 г. имаше 2 300 площадки за отпадъци, на които можеха да се предават черни и цветни метали, сега техният брой е 900, под санитарния минимум от 1200, необходими за това България да бъде чиста и да изпълнява целите на оползотворяване на отпадъците.
В същото време пунктовете за пластмаса, хартия и стъкло не са на разрешителен режим и те останаха в жилищните зони.
Заради намалелия брой площадки и поради пренасочването на събирачите на отпадъци към хартията и пластмасата, доставките на метален скрап намаляха с 30-40% през втората половина на 2013 г.

Само площадките и малките пунктове за хартия, пластмаса и стъкло в селата, малките и големите градове, в момента са над 1 000. При площадките за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали делът на опаковките от хартия, пластмаса и стъкло е около 40% от предадените отпадъци.

Инвестицията в една малка площадка за предаване на хартия и пластмаса е около 20 000 лв, за средна – около 100 000 лв., защото на нея има преси и контейнери за обработване на отпадъците, и камиони за транспорт. Инвестициите в големите площадки за отпадъци достигат около 2 млн. лева.

източник: БАР

Може да харесате още...