ПУ присъжда почетно звание на 89 годиша дама, професор по византология

plovdivski_universitet_hladnoНа официална церемония на 9 декември Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на изтъкнатия експерт по българска византология проф. д-р Василка Тъпкова-Заимова. Предложението за почетното отличие е направено заради приноса й в областта на византологията и нейното преподаване в Пловдивския университет. Решението за присъждане на „Доктор хонорис кауза“ е взето на Академичен съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“ още през месец май.

В творчеството на 89 годшината дама има около 500 заглавия с широк тематичен и хронологичен обхват – от ІІ до ХV век. Задълбочените й приносни изследвания се радват на заслужено признание не само у нас, но и в чужбина. Израз на това признание е издаването на колекция от подбрани нейни статии на чужди езици в Лондон през 1979 г. от специализираното издателство за византоложко-славистична литература „Variorum reprint”.

Тези безспорни успехи са обусловени от солидната й езикова и научна подготовка. Родена на 7 август 1924 година в София, тя е насърчена от своето бащино семейство – родолюбиви учители, преместили се от Солун през 1913 г, да завърши френски колеж, а в последствие и класическа филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, като така следва примера на баща си.

Веднага след дипломирането й е привлечена в института по Българска история като сътрудник по превеждането и издаването на гръцки и латински извори за българската история. Така тя навлиза в средновековната тематика – българска, византийска, балканска, за да й посвети дълги години на любов и професионални усилия.

Решаващо значение в нейната научна кариера има 1964 година, когато проф. Тъпкова свърза съдбата си с новооснования Инситут по Балканистика. Тук тя в последствие създава  секцията „Балканските народи и Византия”, продължавайки и довършвайки по блестящ начин направеното от проф. Веселин Бешевлиев.

Междувременно проф. д-р Василка Кирилова Тъпкова-Заимова се изявява и като преподавател в редица висши учебни заведения – СУ „Св. Климент Охридски”, Национална художествена академия, НБУ, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Дълги години тя неуморно и всеотдайно чете лекции в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и неговите филиали в градовете Кърджали и Смолян.

Тя е желан лектор и в редица престижни университети и научни центрове в Европа и Америка и по-конкретно в Кембридж, Париж (Сорбоната), Берлин, Хамбург, Атина, Солун, Вашингтон.

Може да харесате още...