Има ли живот на други планети – в книгата на астронома и учения Димитър Съсъслов

kosmos-illustration-02 Астрономът Димитър Съсълов, международно признат учен и професор в Харвардския университет, разказва вълнуващата история за невероятния момент, в който всички усилия на астрономите и биолозите ще ни позволят да надникнем в непознатото – „Животът на свръхземите“ е книга, която предлага истинска трансформация в нашето разбиране за живота и за мястото ни в Космоса, и вече е на пазара под знака на Издателство „Изток-Запад”.

През 1543 г. Николай Коперник започва истинска революция с разбиването на геоцентричния модел на Вселената, доказвайки, че нашата планета не е в центъра на Космоса. Почти петстотин години по-късно започналата тогава революция върви към своя завършек. Точно както Земята не е центърът на Сътворението, така и животът върху нея (може би) не е уникален и свойствен само за нашия планетарен дом… Може би или със сигурност?

kosmos-suselov-coverНевероятната книга „Животът на свръхземите“ е спиращо дъха пътешествие, разкриващо съвременните усилия, търсещи отговор на вечния въпрос: сами ли сме във Вселената? Авторът умело ни повежда на лов в търсене на обитаеми планети и извънземни форми на живот. Съсълов увлекателно разказва как откриването на т. нар. „свръхземи“ (скалисти планети като нашата Земя, но обикалящи в орбита около други звезди) могат да дадат отговор на основните въпроси за произхода на живота тук… а и навсякъде другаде.

Разбира се, възможно е да успеем преди това да намерим отговорите първо на Земята. След като проф. Съсълов и други астрономи вече са открили планети, в чиито атмосфери се наблюдава смес от химични елементи, съвсем различна от познатата ни, учените започнаха да изследват невижданата до този момент биохимия, която би могла да се случва на подобни извънземни светове. Това познание може директно да бъде използвано в синтетичната биология, целяща създаването на изцяло нови форми на живот. Ето защо е по-вероятно да открием „извънземния“ живот най-напред тук, в някоя земна лаборатория, а не на далечна планета, намираща се на хиляди светлинни години от нас.

„Животът на свръхземите“ носи подзаглавието „Как търсенето на извънземни светове и създаването на изкуствени клетки ще промени живота на нашата планета”, а авторът Съселов е професор по астрономия в университета Харвард, основател и ръководител на харвардската инициатива „Извори на живота“. Изследванията му са отразени от основни медии като „The New York Times” и „Boston Globe”. Проф. Съселов е бил презентатор на конференциите за популярна наука TED и на форума Davos.

източник: ИК Изток-Запад

Може да харесате още...