Св. Николай Чудотвореца и честването на православния празник Никулден

lodka Никулден е един от най- важните православни празници. Той се чества на 6 декември и е посветен на Св. Николай, който е покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. Той се счита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Многобройните легенди за Св. Николай разказват за неговата доброта и чудесата, който правил за хората чрез Божията благодат. Силата на неговите думи била безгранична, чрез нея хора с грешни наклонности стигали до разкаяние и укрепвали вярата си.В разказите за Св. Николай, чието име означава „побеждаващ“ ,се разказва за добрините, които извършвал, старайки се да не разбират, тези на които правил благодеяние. Той следвал Божията заповед да правим добро скришом и да не търсим светска слава за него.

Легендите за чудотворните му сили над реки и морета и над хората го изобразяват различно в съзнанията на хората. Едни си го представят млад и много силен физически момък, а други възрастен човек с дълга бяла брада, както е изобразен и христянската иконография.

По традиция на Никулден се приготвя шаран, тъй като легендата разказва веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Друго обичайно за трапезата на празника на Чудотвореца са боб, сърми и обреден хляб.

За тези от вас, които не ядат риба, може да си направят рибник чрез бутер тесто. С помощта на малък нож, малко сръчност и въображение изрязвате бутер тестото под формата на шаран. Като в зависимост от количеството, което искате да направите изрязвате формите. За един рибник са необходими две форми, за удобстжо едната може да бъде малко по голяма от дръгата, тъй като между тях се слага плънка и за да не се разтвори „рибата“ и да се разтече плънката е необходимо горната част да бъде малко по голяма и добре закрепена за долната чрез натискане с пръсти по ъглите. А колкото до плънката – може да я направите по ваш вкус, с три вида сирена, или друг тип риба(например пъстърва) с маслини, чушки, подправки по ваш вкус.

Важно е да споделим с тези, които ще приготвят шаран, да гледат внимателно какво купуват. За да сте сигурни, че шаранът е пресен, вижте очите, трябва да бъдат бистри.

И честит празник утре на всички, които носят името Николай, Николина и производните 🙂

текст: Райна Павлова

Може да харесате още...