Едва 10% от сексуално насилените жени у нас търсят помощ

nebe_zalezСпоред статистиката у нас, всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, но едва 10% от сексуално насилените жени търсят помощ. Причината е, че те смятат намесата от служебни органи за безрезултатна. И много често в такива случаи краят е фатален. Данните и коментарът към тях бяха изнесени днес на пресконференция в Пловдив от Фондация “Закрила България”. Мисията й е експертна помощ главно на жени и деца, жертви на домашен тормоз, обясни адвокат Йорданка Бекирска, която работи от 2005 година в тази област.

Фондацията претендира за промяна в някои от законите в България като експертната и детайлна работа при разпознаването на насилието, което съдът не отличава. Другата промяна трябва да е свързана с едномесечния срок за подаване на жалба, като този срок трябва да се премахне изцяло и ясно да се разпише, че жертвата е била насилена. Сега законът гласи, че трябва да се докаже насилникът за виновен.

Бекирска сподели за случай, в който само със заплашителен SMS насилникът е получил санкция от глоба към държавата и е бил задължен да посещава коригиращи гнева групови сесии. Наскоро присъединилият се изпълнителен директор на фондацията Драгомир Василев заяви, че при желание контактът с техните експерти може да е и анонимен чрез телефонът, оставен за връзка, или чрез сайта,който още се обработва.

текст: Румен Гъбов

Може да харесате още...