„Вила Рома” в Несебър отличена с приз за най-луксозна жилищна сграда в страната

vila3Елегантният комплекс „Вила Рома” в Несебър донесе на създателите си едно от най-престижните отличия – първа награда за луксозно жилищно строителство в конкурса VIP PROPERTY AWARDS 2013. „Строителните Оскари” бяха връчени на официална церемония в хотел Кемпински – София на 2 декември. Изградената в изискан италиански стил „вила” успя да привлече вниманието на международното жури, в чийто състав бяха включени специалисти от най-влиятелните компании за луксозно строителство в Дубай и Обединените Арабски Емирства, експерти големите компании за пространствен дизайн в Италия и др. Сградата събра максималния брой точки при гласуването и съвсем заслужено зае първата позиция.

Сега „Вила Рома” се включва в надпреварата за още едно високо национално отличие – „Сграда на годината” 2013. Апартхотелът е номиниран в категория „жилищни сгради и комплекси” и ще се състезава с други 9 сгради от страната.

vila1„Вила Рома”, разположена на южния вход на Несебър, отговаря на всички критерии за победител. Изградена с блясъка и помпозността на характерните за XIX и началото на XX век архитектурни стилове, тя добавя очарование към красивия Несебърски залив. Ажурен купол, орнаментни медальони, класически колони, пиластри, корнизи, фризове и балюстри по екстериора и интериора на сградата създават усещането за римска изтънченост и разкош.
Сградата е 5-етажна, с три входа, общи помещения и 96 жилищни апартамента. Общите части и търговските площи са на партерния и първия етаж и са ясно отделени от жилищните помещения. Тук са местата за отдих и релакс – заведение за хранене, фитнес зала и спа център с кафе-бар, компютърен клуб, детска анимация и фризьорски салон. Към жилищните етажи отвеждат удобни асансьори и стълбища, отговарящи на всички условия за ползване от хора с увреждания.

Луксозната среда за обитаване е съчетана с най-авангардните тенденции за енергоефективна и устойчива архитектура. На покрива на сградата е монтирана слънчева електроцентрала, което я превръща в генератор на соларна електрическа енергия от възобновяем източник. Произведената електроенергия е включена директно в системата на EVN, а приходите от продажбата на собственото електричество се влагат в администрирането и поддръжката на сградата.
vila2Безопасността на обитателите е гарантирана чрез видео наблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестителна инсталация и СОТ, а удобството – чрез инсталация за дистанционно отчитане на импулсни водомерни възли, структурно окабеляване и други екстри. Прекрасен парк с вечно зелена растителност и автоматична поливна система допълва комфорта на обитателите.

„Вила Рома” е проектирана от арх. Йордан Стоянов, главен изпълнител на сградата е бургаската строителна компания „БМ” ООД.

С качеството на архитектурата, материалите и условията на обитаване „Вила Рома” отговаря на всички критерии и има реални шансове да спечели голямото отличие. Победителите в конкурса „Сграда на годината”, ще се определят от 26-членно жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в Ивент Център – София на 11 декември.

Организаторите на конкурса дават възможност и на всички желаещи да излъчат своя фаворит сред номинираните сгради чрез инициативата „Сграда на публиката 2013”. От 1 до 11 декември те могат да дадат своя глас за сградата, която според тях е най-забележителна.

Може да харесате още...