Стряскащ годишен доклад за здравето ни: основните проблеми при децата остават наднорменото тегло и затлъстяването; абортите са половината от ражданията

dete-bolnoАбортите са половината от ражданията през годината. Тази стряскаща статистика е посочена в Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия през 2012-та. В нея се отчита, че броят на абортите на 1000 живородени в България през 2012 година е два пъти по-висок от средния за ЕС. И всеки десети аборт е извършен на момиче до 19-годишна възраст.

На този фон ниското ниво на раждаемост и високата смъртност само могат да засилят черното в общото платно на отрицателния естествен прираст на населението у нас през последния десетгодишен период.

Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението, изразен е процесът на демографско остаряване, характерен и за другите държави-членки на ЕС. Средната продължителност на живота у нас продължава да нараства, но остава по-ниска от тази в ЕС. Запазва се дълготрайната тенденция за намаляване на раждаемостта, която остава по-ниска от средната стойност за ЕС.

Показателят на преждевременната смъртност запазва нивото си за последните пет години и продължава да е високо. Всяко четвърто умиране е на лице, ненавършило 65 години. При мъжете преждевременната смъртност е два пъти по-висока от тази при жените. България е страна с един от най-високите коефициенти за смъртност по всички причини сред страните от ЕС, независимо от изразената тенденция за намаление. Запазва се структурата на умиранията, като водещи са болестите на органите на кръвообращението и новообразуванията.

Продължава да е висока и детската смъртност, независимо от изразената положителна тенденция към снижаване. Достигнатото равнище на детската смъртност е най-ниското в цялата история на демографската статистика в България и въпреки това остава два пъти по-високо, отколкото в ЕС.

Какво се случва със здравното състояние на децата и учениците? Не се различава съществено от предходните години. Основните здравни проблеми остават (независимо от предприетите мерки, проведените кампании и приетите нормативни документи) наднорменото тегло и затлъстяването, очните аномалии и болестите на нервната система. Незадоволителен остава обхватът на учениците с профилактични прегледи, особено във възрастта 14-18 години.

Няма съществени промени в структурата и организацията на здравната система в сравнение с предходната година. Въпреки поддържането през последните години на минимален темп на нарастване на средствата за здравеопазване като номинална стойност, съотношението на публичните разходи за здравеопазване като процент от БВП и през 2012 г. се задържа на едно ниво. На фона на нарастващите здравни потребности в резултат на влошеният здравно-демографски статус, висока задлъжнялост на болничните заведения и навлизането на нови и скъпоструващи технологии, това оказва съществено влияние върху функционирането на системата, смятат експерти.

Осигуреността на системата с човешки ресурси се доближава до средните европейски показатели. Прогресивно се влошава – обаче – възрастовата структура на медицинските специалисти и се увеличава броят на желаещите да търсят професионална реализация извън страната. Продължават диспропорциите в осигуреността с медицински специалисти по области и региони.

Разпределението на структурите от националната здравна мрежа продължава да е неравномерно с нарастващи териториални различия и неравнопоставеност на населението по отношение на достъпа до отделните видове медицинска помощ. Нарушено е взаимодействието и координацията между отделните сектори на системата – спешна помощ и първична извънболнична медицинска помощ, което нарушава интегритета на системата и намалява качеството и ефективността на медицинската помощ.

Осигуреността на населението с болнични легла през 2012 г. нараства при запазена ниска осигуреност на населението с легла за дългосрочна грижа. Налице е обща осигуреност със структури, болнични легла и медицински персонал, но е необходимо значително вътрешно преструктуриране при ясно категоризиране и териториално разпределение на болничните заведения.

Най-често констатираните нарушения при извършените проверки в здравната мрежа са слабости в организацията и управлението на лечебния процес, нарушения, свързани с неизпълнение на изискванията на утвърдените медицински стандарти и нарушения, свързани с неспазване правата на пациентите, в т.ч. неспазване на принципа на своевременност, достатъчност и качество на медицинското обслужване.

През 2012 г. всеки трети български гражданин е ползвал системата за спешна медицинска помощ за решаване на здравен проблем. Нараства търсенето на спешна помощ поради затруднения в достъпа до извънболнична и болнична помощ, в т.ч. и поради нарушени здравноосигурителни права. Обемът на осъществяваната дейност от центровете за спешна медицинска помощ бележи увеличение, като половината от тази дейност е свързана с оказване на медицинска помощ на пациенти, които следва да се обслужват от лечебните заведения за първична и специализирана извънболнична помощ и не са обект на системата за спешна медицинска помощ.

 Какво ще направят нашите политици след тези тревожни, меко казано, данни, не става ясно от днешното заседание на МС. А очеизвадно е, че здравната ни система има нужда от спешна помощ! И то от специалисти, а не от чиновници в бяло!

Може да харесате още...