Машина за гласуване със софтуер с отворен код представиха в Парламента

 

netwarsЕкспериментално машинно гласуване може да бъде въведено на евроизборите догодина в между 100 и 500 секции, съобщи зам. председателят на НС Мая Манолова, цитирана от пресцентъра на Парламента. Секциите ще са в райони с различен профил и тип население, като ще се запази и възможността за гласуване с хартиена бюлетина. Манолова отбеляза, че машинното гласуване е по-бързо и чрез него могат да се избегнат субективни грешки по отношение на това дали един глас е валиден или не. Вчера в Парламента демонстрираха подобна машина. 

Софтуерът, представен днес, е разработен от IT-фирма специално за България. Предлаганото от тях решение осигурява пълна анонимност на гласоподавателя, максимална степен на сигурност, многократна използваемост и следва в момента действащата процедура на гласуване. Софтуерът е с отворен код, което означава, че може да бъде тестван от всеки, който прояви интерес. Предложено е «интегрирано решение», като в една кутия са принтерът, компютърът, захранването, карточетецът, памет, тъчскрийн. За машината не е необходим монтаж и инсталация, тя е проста и лесна за обслужване.

При гласуването на екрана първоначално се появяват цифри, отговарящи на номера на бюлетините на партиите и коалициите. След избор, следва опция “потвърди” /респективно – назад/, след която на следващ екран се визуализира партийната листа. При предвиден преференциален вот, гласоподавателят може да избере своя кандидат и да го постави на първо място в нея.

За разработката са използвани практики от САЩ, Бразилия и Израел. Цената на машината за гласуване зависи от това в колко секции ще бъдат инсталирани такива устройства. При средно 300 секции, цената ще е около 1000 лв., при повече – цената ще падне, уточниха от фирмата.

Според Мая Манолова основните критерии при определянето на това кой ще осъществи машинното гласуване, би трябвало да са простотата на процеса, надеждността на софтуера и цената. Думата ще има възложителят на обществената поръчка, подчерта тя.

 

Може да харесате още...