В Пловдив тази вечер запалиха свещите за Ханука, в Бургас – за първи път от 70 години те грейнаха в бившата синагога

samotna_sve6tПосланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз и председателят на фондация “Качество на живот” д-р Невен Енчев запалиха ритуално свещите на Голяма Ханукия в Пловдив, така както изисква традицията на празника Ханука. Това се случи тази вечер в 17.00 часа в Рилон център.  Празникът Ханука води началото си от историята за съпротивата срещу опитите за насилствено елинизиране на еврейския народ и въстанието от 164 година преди новото летоброене. Легендата твърди, че когато бунтовниците се подготвяли за ритуала по осветяването на Храма, успели да намерят само една друза (малко съдче, в което се съхранявало миро) с масло, което щяло да стигне само за един ден. С упование в Словото на Господа, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори през всичките осем дни на празника.

Eвреите казват, че истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

В Бургас пък вчера – за първи път след 70 години засветиха свещите в бившата синагога. Точно преди 7 десетилетия храмът е превърнат в картинна галерия и за първата религиозна церемония оттогава в морския град пристигна хазанът на Централната софийска синагога Шломо Голденберг, който прочете празничните молитви. По традиция основната свещ в ханукиата, наречена шамаш, се пали от уважавана от евреите личност. Честта да я запали в Бургас бе оказана на кмета Димитър Николов.

Ритуалът по запалване на ханукиалните свещи бе част от мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи”, която поставя един от финалните щрихи на честванията, посветени на 70-годишнината от преодоляването на Холокоста в България. Своеобразният жест на благодарност е организиран по личната инициатива на Алберта Алакалай, съвместно с организацията на евреите в България „Шалом”.

evrei1Залата на първия етаж на Градската художествена галерия „Петко Задгорски” се оказа тясна да вмести всички желаещи да присъстват на паметната вечер. Председателят на организацията Максим Бенвенисти връчи почетни отличия на наследниците на бургаския кмет Дянко Пръвчев /1939-44 г/ и на писателя Петко Росен. Двамата са имали основен принос по организирането на обществена съпротива срещу германското нареждане българските евреи да бъдат ектрадирани в лагерите на смъртта. Така са били спасени стотици еврейски семейства и в Бургас. Затова бе създаден Инициативен комитет, който ги предложи за почетни граждани.

Почетен знак получи кметът Димитър Николов за съхраняване духа на толерантност в града. Отличие бе връчено и на Алберта Алкалай за това, че не спира да поддържа жива паметта и да популяризира онази героична част от историята, която подхранва националното ни самочувствие и днес.

Може да харесате още...