В Пазарджик откриха първата у нас енергийна детска площадка

plo6tadka-deca2В Пазарджик вече има  „енергийна ” детска площадка. По информация на EVN България, тя е първата в страната, която пести енергия. Ето защо за откриването й в парк остров „Свобода” днес дойдоха кметът на  града Тодор Попов и Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на енергийната компания. Площадката е дарение от EVN, предназначена е за деца от 3 до 12 годищна възраст и се състои от 4 люлки – кончета, които не само стимулират физическата активност на децата, но улавят и кинетичната енергия от движението. От EVN информираха, че когато четирите люлки се задвижат едновременно от децата, в средата на площадката светват фигурки на къщички 🙂  Така под формата на игра се онагледява принципът, че за да се произведе енергия е необходимо да се извърши определено действие, а при координирани действия се постига по-голям резултат.

 

Технологията е разработена от фирмата „Плейграунд Енерджи“ като тя е преминала през сертифициране за качество, сигурност и безопасност от страна на Тюф Рейнланд – България. Община Пазарджик е първата, в която дружеството изгражда подобна иновативна за страната площадка.

А първи на уникалното съоръжение успяха да се порадват децата от 4-та група на детска градина „Радост”. Една от учителките им коментира, че всичко, което се прави за децата, е хубаво и тази инициатива много й допада.  Малчуганите пък го показаха с усмивките си.

текст и снимки: Лилия Джиева

 

Може да харесате още...