През 2014-та спортният министър Мариана Георгиева обяви, че приоритетно ще се финансират “призови 20-21 спортни федерации”

grebane1Постигнато е съгласие за приоритетното финансиране на призови 20-21 спортни федерации, които да бъдат посочени от БОК. Това обяви в ефира на БНТ тази сутрин министърът на спорта Мариана Георгиева. Става дума за за такива, с които да работим приоритетно, когато става дума за финансиране, допълни още министър Георгиева, цитирана по-късно в прессъобщение, изпратено до медиите.

?! КОй ще определя с кои да се работи, обаче, и другите ще се игнорират ли изобщо – са въпросите, които оттук нататък всички журналисти трябва да питат Георгиева.

Обяснението дотук е, че идеята на държавата е да осигури нужните средства за топ треньори и топ спортисти, за които да се грижи по време на подготовката, тренировъчен и състезателен процес. Това, по думите на спортния министър, е част от консолидираната държавна политика за приоритетно развитие на олимпийските спортове, на които се разчита да градят спортния имидж на България. За останалите федерации ще има по-малко финансиране, но ще се търси възможност за допълнително такова от публично-частни партньорства, спонсори и други. Никъде по света държавата не финансира 80 федерации, допълни министърът на спорта.

До края на годината ще приключим изискванията към антидопинговата лаборатория на национално равнище, каза още Георгиева. Тя изтъкна, че на годишната конференция на Световната антидопингова агенция в Йоханесбург се е стремяла да спечели подкрепа на колеги, за да подкрепят България и да съдействат при лицензирането на лабораторията. 

На въпрос относно нов Национален стадион министър Георгиева сподели, че идеята е актуална и е на вниманието на правителството. Прието е решение за подкрепа на БФС в това отношение, че ще има нов стадион. През 2014 г. ще започне процедура по проектно финансиране, ще се оглеждат оферти за публично-частно партньорство и ще се търси най-подходящото място за изграждане на новото съоръжение, завърши спортния министър.

 

Може да харесате още...