Световният бестселър “Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби” – вече и у нас

mosad1„Членовете на Мосад са истински патриоти – те не стават тайни агенти за пари – заплатата е много ниска, те не отиват за авантюра, а рискуват живота си в пълна самота“. Това разказа  на български пред първата си публика у нас – в Пловдив – проф. Бар-Зоар, единият от авторите на световния бестселър”Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби”. Той посочи, че израелският Джеймс Бонд няма нищо общо с филмовия герой, заобиколен от красавици. „Нашият е нисък, слаб, с голямо чувство за хумор и големи очила. Той е изпълнил едни от най-драматичните операции на Мосад като залавянето на нацисткия престъпник Адолф Айхман.” Професорът, роден в България, подчерта хуманната страна на организацията – по думите му, благодарение на агенцията са спасени и преселени в Израел десетки хиляди евреи от Мароко, от Иран, от Сирия.

В книгата – заедно с колегата си Нисим Мишал събират интервюта с израелски лидери и агенти на Мосад, за да разкажат историите с приковаващи вниманието подробности. Голяма част от историите вече са били главната тема в общественото пространство, а други се засягат за първи път. 

 Бестселърът е преведен на 26 езика и по него в момента се прави филм. У нас излиза под печата на Издателство Ентусиаст и вече беше представен в Пловдив и София.

“Дано един ден ви покажа книга, как е направен мира между Израел и арабските му съседи“, пожела за финал на премиерата под тепетата проф. Бар-Зоар.

текст: Лилия Джиева

Може да харесате още...