Изложба в Пловдив с реквизит от филма “Капитан Петко Войвода”

kapitan petko2Експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив приема изложбата „От киноцентъра до музейната витрина”. Тя представя оригинален реквизит от филма „Капитан Петко войвода” и вещи на кинооператора Димо Коларов, сред които камерата, с която заснема сериала. Откриването ще се случи на 2 декември (понеделник) от 17:00 часа в Димитър-Георгиадиевата къща на ул. „Цанко Лавренов” 1. Изложбата идва в Пловдив в навечерието на 169-тата годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода и ще остане под тепетата до края на месец февруари.

Посетителите могат да видят облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино, които днес са част от фонда на Исторически музей – Попово. Автентичните народни носии, накити и аксесоари са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар – родното място на Капитан Петко , в Елховско, Ивайловградско и др.

Колекцията е дарена от Студио за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в с.Светлен, Поповско. Представени са вещи и награди на кинооператора Димо Коларов.Той е роден в Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град. Камерата, с която снима много от известните български филми, както и фотосите от снимачната площадка са предоставени на Поповския музей през 2004г. от Киноцентър „Бояна” и Рангел Вълчанов. Дарението е направено по повод IV национален фестивал за операторско майсторство”Златното око”, провеждан в памет на бате Димо – майсторът на черно-бялото изображение.

Може да харесате още...