Земеделският министър: България би могла да бъде център за събиране на стоки за китайския пазар

zeleni_yabylki_001България има възможност да стане център на сътрудничеството в селскостопанския сектор по китайската инициатива, защото е силна аграрна страна и може да позволи на Китай да стъпи в Европа – това е коментарът на министъра на земеделието и храните Димитър Греков след  Срещата на върха Китай – Централна и Източна Европа. Той посочи, че страната ни би могла да бъде център за събиране на стоки, които да се предлагат на китайския пазар. По думите му, целта ни е да се създадат съвместни предприятия за преработка на фуражи, а не да се изнасят суровини, и произведените трайни продукти да се предлагат на китайския пазар според техните вкусове и изисквания. Интерес е проявен и към екологично чистите продукти за деца.
Министър Греков съобщи, че се готви споразумение между Българската агенция за безопасност на храните и реципрочния китайски орган за стандартите, на които трябва да отговарят селскостопанските продукти, предназначени за износ. Спазването на тези изисквания от китайска страна, ще позволи на техните компании да стъпят на европейския пазар, посочи той.

Министър-председателят потвърди предложението на България да бъде домакин на следващата среща на върха по китайската инициатива за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа.

По време на срещата е обсъдено евентуалното откриване на пряка авиолиния между София и Пекин.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...