България е готова да подпише споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз; очаква се митата по много стоки да паднат

brusselseПравителството одобри проекта за споразумение за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави-членки, от една страна, и Украйна, от друга страна. То ще бъде подписано при условията на последваща ратификация. Решението на кабинета е знак за готовността на страната ни да подкрепи европейската перспектива на Украйна, коментират в прессъобщение от МС.

Сключването на споразумението за асоцииране ще спомогне за ускоряване и задълбочаването на политическите и икономически отношения между Украйна и ЕС, както и постепенно предоставяне на достъп на Украйна до определени сектори на вътрешния пазар на ЕС, вкл. чрез създаването на зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия.

Предвижда се зоната да бъде установена в рамките на 10-годишен преходен период. Митата по вноса и в двете страни за голяма част от стоките ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на споразумението. Наред с това ще се премахнат нетарифните пречки пред търговията, предвиждащи национално третиране, забрана за ограничения пред вноса и износа, както и намаляване на техническите бариери пред търговията, свързани със стандарти, технически изисквания, опростяването им и избягване на ненужните изисквания.

Украйна е един от основните търговски партньори на България. От началото на 2013 г. се наблюдава ръст на стокообмена при увеличаване на износа и намаляване на вноса.

Може да харесате още...