Асен Шопов – предложен за орден „Св. Св. Кирил и Методий”

teatralen_proekt_petar_karapetkov005Правителството предлага на Президента да удостои с ордена “Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен режисьорът Асен Шопов. Мотивите са големите му заслуги в областта на културата и изкуството.
Тази година Асен Шопов навършва 80 години.  Той е познат на българската публика като актьор от  Драматичен театър – Сливен в периода 1956 г. до 1958 г. И до две години по-късно – от Сатиричния театър – София. Режисьорската му работа го изпраща на работа в редица областни театри –  Димитровград, Хасково, Бургас. В столицата е поставял спектакли в театър „Българска армия”, Народен театър „Иван Вазов” и др.

Между запомнящите се пиесите, режисирани от него, са „Почивка в Арко Ирис” от Димитър Димов, „Грешката на Авел” от Емил Манов, „От ума си тегли” на Ал. Грибоедов с премиера – 3 юни 1966 г. Следват – „Съдбоносна 21-ва” от Ал. Щейн, „Да се провреш под дъгата” от Г. Марков – спектакълът е спрян, а Асен Шопов е принуден да напусне София, „Осъдени души” от Димитър Димов (16.02.1973 г.), „Време разделно” от Антон Дончев, „Смертию смерт поправ” от Б. Василев и Ю. Визбор, „Коварство и любов” от Фр. Шилер, „Дачници” от Максим Горки (04.06.1977 г.), „Законодателят” от Рангел Игнатов, „Щастливецът иде” от Руси Божанков, „Мария Стюарт” от Фр. Шилер, „Знамето” от Руси Божанов, „Железният светилник” от Димитър Талев с премиера на 23 ноември 2011 г. и много други.

От 1980 г. е режисьор в Народен театър „Иван Вазов”, където поставя постановките „Всяка есенна вечер”, „Черна комедия”, „Големият род”, „Галилей”, „Тайната вечеря на Дяконът Левски”, „Нощем с белите коне”, „Хамлет”, и др.

Асен Шопов е носител на множество български и чуждестранни награди, сред които „Златна роза” от Варненския фестивал и „Сребърен леопард” от Международния филмов фестивал в Локарно – Швейцария и др.
През 2012 г. е удостоен с престижната награда „Аскеер” за цялостно творчество.

Може да харесате още...