Стартира информационна кампания как да разпознаем насилието у дома

 

16-dni-sreshtu-nasilieti-nad-jeniНад 800 брошури с информация за видовете насилие ще раздават на Главната в Пловдив от днес до петък след 15, 30 часа. Листовките разкриват белезите, по които жените могат да разпознаят един насилник и на кои телефони ще получат не само правна, но и психологична помощ. Много често жертвите дори не осъзнават, че живеят с насилник и че те и децата им са в опасност. Акцията е част от  световната кампания „16 дни активност срещу насилието, основано на пола”.

Освен брошурите, пловдивчани ще получат и бели лентички, символ на подкрепата към жените и момичетата, които се борят с този феномен.

Кампанията „16 дни активност срещу насилието, основано на пола” стартира три дни преди инициативата „Да поговорим открито за насилието срещу жените и момичетата” и ще продължи до 10 декември – Денят за правата на човека. Организатори са Зонта клуб – Пловдив и Фондация „Джендър алтернативи”. Топ юристи, психолози, социални работници и студенти ще участват в откритата дискусия по темата този четвърък от 15 до 17 часа в зала „Компас” на ПУ „Паисий Хилендарски (намира се на партера в Ректората на ул. „Цар Асен” 24).

За борбата на жертвите и как се достига до изход от опасните взаимоотношения ще разкрият д-р Иван Ранчев – съдия в Апелативен съд – Пловдив, Анна Викова – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, Андриан Пчеларов – ОД на МВР – Пловдив, Гергана Тошкова – юрисконсулт на Отдел “Закрила на детето” към ДСП – Пловдив, Таня Георгиева – Директор на Областен съвет на БЧК – Пловдив, адв. Милена Кадиева – Управител на Фондация “Джендър алтернативи”, Яница Стоилова – психолог към фондацията.

Дни след миналогодишното издание на кампанията, жертви на домашно насилие са се осмелили да потърсят помощ. Организаторите на инициативата предоставят безплатни правни консултации, трудово посредничество и подават ръка не само на пострадалите от насилие, а и на извършителите.

Може да харесате още...