Разберете своя страх и може да намерите щастието си – с книгата “Когато любовта срещне страха” от Дейвид Ричо

strah1Когато взех в ръце наскоро излязлата книга на Дейвид Ричо “Когато любовта срещне страха” (Издателство Изток-Запад), признавам, че я разлистих с  голяма доза недоверие и скептицизъм –  все пак, заглавието би привлякло хора, които обичат популярна психология – тя дава съвети за това как да се справяме с различни проблеми – а аз не съм склонна да мисля, че обобщените съвети могат да направят живота ни по-хармоничен.  Съмненията ми, обаче, се изпариха още след въведението.  Всъщност, книгата не е изцяло посветена на страха в любовта. Тя е разделена на две части с отделни подчасти, които разглеждат различни аспекти на страха.

Началото акцентира върху обяснението за механизма на страха – ще ви грабне, защото, колкото и дълбоко да потискаме това чувство у нас – по една или друга причина, всички знаем, че няма човек, който да не се страхува от нещо. И така – прочитайки тези страници за зараждането на страха, вече ще можем да разберем повече за самия страх. А разбирайки същината, като че ли ще можем да приемам самия него по-лесно и да игнорираме голяма част от всекидневните си проблеми.  И така е не само със страха, така е с всяко чувство, всяко усещане: когато сме наясно с него, го приемаме по-нормално. Ето защо тази книга е толкова полезна.

“В тази книга не се говори за това как да престанем да изпитваме страх, а по-скоро как да го изпитваме безопасно” – запомнете тази сентенция! Тя не е оксиморон! Защото ако някой каже, че може да ни научи да не се страхуваме – или е глупав, или ни лъже. Та нали страхът е част от живота и не се ли страхуваме, значи не сме живи?

Но освен разбиране за страха, книгата ни запознава с него в различните му форми, дори дава пример за възможните причини да се страхуваме от нещо. Книгата е изпълнена и с различни практически съвети, които могат да ни послужат всеки ден.

Разбира се, една част е посветена на страха в любовта. Авторът ни разкрива различни видове страх, които могат да се наблюдават у нас или у партньора ни. И дори да си мислите, че нямате проблем с този тип страх, страниците за страха и любовта никак не са безинтересни и не е ясно дали някога няма да се върнете точно на тях.

kogato_lubovta_sreshtne_straha_coverСлед като авторът ни запознава от близо с негово величество Страха и различните му лица, във втората част на книгата е представен един истински щурм на страха. Ричо ни подтиква да се изправим лице в лице с нашите страхове и ни учи какво да направим, за да сме по-силни, как да постигнем едно, колкото и имагинерно, толкова и реално в духовен аспект, безстрашие.

“Когато любовта срещне страха” е една смела, безстрашна книга, която има място в библиотеката на всеки готов да научи нещо за страховете си, да се изправи пред тях и да бъде по-щастлив. Протегнете ръка и просто я вземете от книжарницата…

Може да харесате още...