Хората с муковисцидоза посрещнаха световния ден за борба с болестта в очакване МЗ да приеме Евростандарт за грижа и клинична пътека за болестта

muko-den5Очакваме информация от Министерство на здравеопазването за прилагане на Европейския стандарт за грижа за пациентите с муковисцидоза и за готовността им да изпълнят решението на Върховния административен съд за създаване на клинична пътека за болестта, съобщи Светлана Атанасова, председател на Асоциация Муковисцидоза в Световния ден за борба с нея.

В Пловдив, където Асоциацията организира акция за благодарност към съпричастните с каузата за адекватно лечение, само за два часа, въпреки хладното време, бяха набрани 95 лева. Те ще подпомогнат смяната на филтри на кислородните концентратори, без които в критични моменти хората с муковисцидоза не могат да дишат.

Картички с послание „Благодарим! Вашата подкрепа дарява живот“ получиха десетки пловдивчани, сред които директорът на Дирекция Социална политика към Община Пловдив Веселина Ботева, майката на 9 годишно дете с муковисцидоза, журналисти, адвокати, приятели на на фейсбук muko-den7страницата на Кампания Муковисцидоза – да добавим живот и няколко момчета от Арменското училище в Пловдив. След като за първи път чуха за болестта, децата събраха монети и ги дариха в благотворителната урна :“+ един живот“. Ако някой от нас стане доктор, може да помогне на тези болни – увери доброволците на Асоциацията едно от децата преди да си тръгнат с благодарствени картички за жеста си и информационни брошури за болестта.

Благодарствено послание ще получи и пловдивският митрополит Николай, който благослови ръчно изработените картички с пожелания към децата с муковисцидоза за здраве и вяра в доброто от студенти по богословие в ПУ „Паисий Хилендарски“ и участници в Ателието по иконография към Пловдивската митрополия. 204 от тях – колкото по последна статистика е броят на болните с муковисцидоза – в следваяите дни ще бъдат раздадени на семействата с пациенти чрез координаторите на Асоциация Муковисцидоза в Пловдив, Варна, София и Плевен.

 

 

 

Може да харесате още...