Послания и картички за дарителство – в Световния ден за борба с муковисцидоза

film mukoviscidoza (6)Асоциация Муковисцидоза организира благотворителна акция в Пловдив „С благодарност към дарителите“ по повод 21 ноември – Световният ден за борба с Муковисцидоза. От 12, 30 до 15 часа в четвъртък под шатра между Военния Клуб и Централна поща в Пловдив срещу символичната сума от 1 лев всеки, който иска да подкрепи страдащите от рядката болест, ще получи картичка с благодарност за дарителството. „Всеки може да стане дарител, макар и със скромна лепта. С картичката, която ще му връчим, от името на болните ще му кажем, че с жеста си добавя живот“ – сподели в аванс председателят на Асоциация Муковисцидоза България Светлана Атанасова, номинирана за Човек на 2013-та година.

Събраните средства ще бъдат обявени публично и ще се преведат по сметката на Асоциацията за профилактика на вече закупените и ползващи се кислородни концентратори – каузата, която през тази година обединява благотворителните инициативи, свързани с рядката болест.

И тъй като 21 ноември е определен освен за Световен ден за борба с Муковисцидоза, а в християнската традиция се чества като Ден на християнското семейство, в четвъртък 204 послания – колкото са по последната официална статистика хората, болни от муковисцидоза в България, ще потеглят за координаторите на Асоциация Муковисцидоза в 4-те областни центъра, където страдащите от болестта получават медицинска грижа – Пловдив, Варна, София и Плевен. Посланията са върху ръчно изработени картички от студенти-богослови от ПУ „Паисий Хилендарски“ и курсисти от Ателието по иконография към Пловдивската Митрополия. Те се предоставят на Асоциация Муковисцидоза с благословението на пловдивския митрополит Николай, който още на празника Света Богородица подкрепи Кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“ и каузата за равен достъп до лечение на хората с редки болести.

Може да харесате още...