Детският психолог Антонета Шишкова пред F2F TV: Родителите да търсят психолог веднага, щом забележат нещо различно в детето си

 

ani-psihologХората все повече се нуждаят от психолози. Здравите искат да бъдат изслушани, страдащите от различни психични разтройства имат нужда да се чувстват по-добре, дори да се излекуват, а тези, за които лек няма – просто да постигнат напредък. И макар, когато става дума за собственото ни психично здраве рядко да се обръщаме към специалист, щом стане дума за децата ни, сме готови на всичко.  За какво търсят  психолог родителите от Пловдив? С този основен въпрос потърсих един от малкото детски психолози под тепетата – Антонета Шишкова.

Посрещна ме в кабинета си, който впечатлява с всеки детайл. Той би предразположил кое да е дете да се чувства сякаш е в собствената си стая. В допълнение на това самата Антонета е толкова лъчезарна, че съм сигурна, че децата веднага са готови да й повярват. Позитивната й нагласа си личи още в началото на разговора ни. Според нея, всеки може да напредне, независимо с каква диагноза е. Даже това обикновено твърдение вдъхва доверие и надежда за прогрес.

Питам Ани кога обикновено родителите търсят помощ от психолог.

Антонета Шишкова: Всичко зависи от родителите. Понякога родители водят деца на по 2-3 годинки и когато една майка доведе толкова малко дете, тя не бърка, майките не преувеличават. За да е различно едно дете, винаги има причина. С ранна оценка може да се направи много при аутисти и изоставащи, затова е важно, когато родителите забележат нещо различно, да потърсят специалист. В други случаи родителите водят децата чак във 2-3ти, дори 7-ми клас. Но проблема се забелязва от много по-рано. Например, когато детето започва да оцветява на 5, а връсниците му вече започват да четат и пишат, е ясно, че нещо не е както трябва. Но родителите чакат. В училище става страшно. Но не само родителите са виновни, педагозите виждат трудности, но казват, че детето ще се справи. Да, може би понякога са прави, но други пъти – не. Така те заблуждават родителите, а самите родители искат да бъдат заблуждавани. Има обаче и родители с по-модерно мислене, които искат да знаят дали възпитават детето си правилно и идват, за да се консултират за начина на възпитание.

Виктория Баева: Всъщност деца с какви проблеми водят родителите на психолог?

Антонета Шишикова: Идват деца с различни проблеми. Като започнем с деца с нормативни страхове като страх на детето да спи само в стая. Идват деца и младежи с тревожни и депресивни състояния, емоционални проблеми или след развод в семейството, идват и много деца с обучителни трудности. Идват деца с поставена вече диагноза, която не всеки път е реална, в такъв случай съветвам родителите за повторна диагностика. Идват и такива, които идват с надежда да не ходят при психиатър. А понякога родителите водят дете като са убедени къде е проблема, а детето се оказва, че се притеснява за родителите си. Когато вижда мама да плаче всяка вечер, детето се травмира. То се тревожи за родителите си, а те не осъзнават, че това е възможно.

Виктория Баева: А каква е тенденцията?

Антонета Шишкова: За съжаление, повечето пъти родителите водят децата си, когато нещата са много зле. Но все пак за децата се търси помощ. Човек е склонен да плати за детето си.

Виктория Баева: Има ли някаква зависимост между времето в годината, сезоните, месеците и търсенето на психолог?

Антонета Шишкова: Да, увеличава се броя на децата с трудности в адаптацията и обучението през есента около началото на учебната година. Лятото обикновено нищо не се случва.

Виктория Баева: Случва ли се родители, които водят дете, след това да се откажат?

Антонета Шишикова: Случвало се е да посъветвам родителите да заведат дете на диагностика и те да откажат. Такива хора предпочитат да си затворят очите и да отрекат действителността, но това не премаха проблема. Понякога на родителя му трябва понякога година, две да осмисли всичко и отново идват. Малко хора се отчайват и казват – няма смисъл.

Виктория Баева: С какви програми работиш по даден случай?

Антонета Шишикова: За всяко увреждане има определен тип програма за работа. Аз ползвам неща, които съм учила, различни техники спрямо детето. За всяко дете си правя различна програма.

Да потърсиш помощ от психолог не е трудно, нито страшно, а обществото вече е достатъчно информирано, за да не мисли хората, ходещи на психолог, за луди. Не, те не са луди, те искат да се чувстват добре, те искат децата им да се чувстват добре. Затова е важно да знаем кога да потърсим помощ. И макар в Пловдив да няма комплексен център за такъв тип услуги, пак можем да намерим своя психолог. Стига да поискаме.

Може да харесате още...