Рок група РЕНЕГАТ празнува 14 години; създателят и вокалът й Константин Кацаров – пеем само на български

kk114 години пеем само на български език и никога не съм искал друго! Това казва създателят на рок група РЕНЕГАТ и неин вокал Константин Кацаров, чиято лична и творческа 2013-та е уникална. Освен с годишнината и излизането на нов албум, тя е белязана още с публикуването му на 2 романа, 2 видеоклипа, песен със Силвия Кацарова, включена в албума й „Златни дуети“, участие в кампания в полза на хората с рядката болест муковисцидоза и снимки в документален филм на историческа тема.

В света на спорта нямаше място за изкуство, връща ме към детството си Кацаров. Щанги и футбол са двете занимания, с които е градил самодисциплина и спортсменство. В четвърти клас го приемат в Спортно училище, но въпреки състезателния хъс, който развива, продължава да го тегли артистичният свят на баща му. Беше художник, имаше над 500 грамофонни плочи, съхраняваше акустичната китара на дядо. И когато се прибирах, исках да бъда в този свят – казва рок вокалът.

По това време, обаче, изобщо не смее да мечтае за музикална кариера. Мислех, че музиката е за богоизбрани, усмихва се. Малко преди казармата се връща в обикновено училище и това е времето на Пинк Флойд, Чикаго, Алън Парсънс…

Нямаш ли пари, нямаш шанс в изкуството –  усеща го чисто физически веднага след излизане от казармата. И влиза в охранителния бизнес. Днес, когато той е в миналото му, не спира да го оглежда в романите си. В които търси човешката емоция там, където реалността лепи безпощадните етикети „добър“ и „лош“.

Когато може да си позволи собствена група, разбира, че музиката е отдаването, което винаги е търсел. Никога не съм искал да покоря световната сцена. Най-смелата ми меча е да покоря Пловдив, признава. И още: РЕНЕГАТ – аз го измислих, много ми хареса. Уж значи родоотстъпник, а ако се заровиш в значението, ще видиш, че така се наричат рицарите, предали краля си, защото той е товарил народа си с прекомерно високи данъци. Аз не влагам политически смисъл, но винаги съм воювал срещу изкуствените морални ценности.

Освен тази война и непоносимостта му към чалгата, равносметката след 14 години включва: 7 албума, отделно 2-3 концертни. 14 татуировки. Два брака. Две деца. И куче на два месеца.

След два дни – на 22 ноември – в пловдивския клуб Полинеро е премиерата на новия албум на групата – ТИМ 2013. Тим означава отбор и ние винаги сме били такъв, подчертава Кацаров. Естествено, концертът ще започне с парчето „Не умирай“ на Щурците. Дали защото през 2013-та му се наложи да отвоюва живота си от болестта? Не питам. Но знам, че не му беше лесно. Затова и началото на парчето ще е епично – с изпълнение на гайдаря Димчо Енчев от Ансамбъл Тракия. После РЕНЕГАТ ще забият и любими песни от 14 годишната си история. Нека всички да си научат текста на „Нашият град“ – на Тангра – докато я пеем заедно с публиката, камера ще снима общото изпълнение, режисира като спектакъл Кацаров.

За вечерта е измислил още по парче торта за всеки и униклани бройки на последния им албум. Той няма да съществува на физически носители. Може да се получи само на този концерт само на тази дата. Другите ще се теглят чрез смс веднага след представянето. Номерът ще научим на място и след това, чрез уеб сайта на групата.

И докато приключвам статията за годишнината на РЕНЕГАТ, Константин Кацаров вече подготвя предпремиерата на новия си роман Паралел. Междувремено ще участва в представянето на филма на Ф2Ф Студио, в който разказва историята на Симеон Велики и Златния век на България.

Може да харесате още...