Свалиха окупацията на СУ; в сряда ранобудните студенти излизат на протест, синдикалисти и таксиметрови шофьори – също

protest-studenti1В 11 часа утре Ранобудните студенти приканват за общ протест всички, които искат да изразят публично възмущението си от липсващия диалог между управляващите и гражданското общество. “Ние, студентите, смятаме, че с окупацията успяхме да събудим вниманието към случващото се в страната и сега приканваме останалата част на обществото да последва примера ни. Вярваме, че всеки един може да намери не само време и енергия, но и ясно убеждение защо е необходимо, а и наложително да заеме позиция в обстановката на морален крах”, декларират в социалната мрежа ден преди протеста ранобудните.

Вчера те поканиха колегите и преподавателите в СУ да се завърнат в окупираната сграда, за да продължат учебната и научна дейност, като за целта прехвърлиха окупационния щаб в Аула Магна, “най-символичното място за Университета”.
“Университетът, за разлика недосегаемото, опасано с черни барикади Народно събрание, което остава недостъпно за своите граждани, винаги е бил с отворени врати за своите студенти. Въпреки изкуствено създаденото помежду ни разделение, ние, окупиралите Софийския университет студенти, възприемаме себе си като едно цяло с колегите, които защитават своето право на обучение в Алма Матер. Различаваме се единствено от хората, срещу които се борим. Доказахме го и продължаваме да го доказваме”, написаха в декларация младежите и заявиха твърдата си позиция, че протестите продължават извън сградата, но тя остава под контрола на окупиралите студенти денонощно.

“Твърдо заявяваме, че по никакъв начин НЯМА да се толерират провокации от какъвто и да е вид: късане на транспаранти, премахване на плакати, нанасяне на щети върху сградата на Ректората, които да бъдат приписани на наше име и т.н. За 26 дни ние доказахме, че уважаваме сградата на Ректората, оставяйки я чиста и неувредена.
Предупреждаваме, че при какъвто и да било опит за провокация, Ректоратът отново ще бъде затворен изцяло, и вината ще имат точно тези хора, които са започнали провокацията”.

За 28 дни, откакто студентите протестите активно, в социалната мрежа вече поддръжниците им са почти 40 хиляди. Непрекъсната подкрепа младежите получават от български студенти в целия свят.

В 12 часа таксиметровите шофьори ще стартират протеста си пред Храм-паметника „Александър Невски“. Очаква се колегите им в Пловдив също да излязат на протест. Причината за недоволството им е намерението да се въведе патентен данък като задължение за бранша.

Половин час по-късно и синдикалисти от Конфедерацията на независимите синдикати в България излизат на протест в София. Те ще тръгнат с шествие от площад „Македония“, ще минат през здравното министерство, където ще внесат декларация с искания на здравните работници, и ще стигнат до Министерския съвет.

снимка: Теди Цветкова

Може да харесате още...