На среща в ЕП в Брюксел препоръчаха като пример за антидискриминационна борба делото за лечението на муковисцидоза у нас

brusselseОпитът на България със спечеленото дело пред ВАС за дискриминация на болните с муковисцидоза може да се приеме като прецедент и да се ползва като пример за антидискриминационна борба и в други държави с проблем при адекватното лечение и грижа – това стана ясно след срещата в ЕП в Брюксел между пациенти, които страдат от рядката болест, и медицински специалисти. Представителят на Асоциация Муковисцидоза България Иван Митов беше един от 5-та, които се изказаха на форума пред общо 30 души от цяла Европа, обединени от усилията да търсят решения за преодоляване на различнията в грижата и постигане на равнопоставеност в нея. Сред тях за откриване на срещата дойдоха и няколко евродепутати от различни страни, между които и Андрей Ковачев. Той се ангажира да следи във фокуса на вниманието си проблема с българските пациенти и да участва в решаването му.

Един от начините за поставяне на равна основа на достъпа до здравни грижи по отношение на хората с муковисцидоза е създаването на механизъм, който да има задължителен характер за държавите – членки е общата идея, около която се обединиха участниците в срещата. Като първа крачка в осъществяването на идеята е запознаване на европейските здравни власти с проблема – за целта Барт Стес от Асоциация Муковисцидоза Европа се ангажира да се срещне с комисаря по въпросите на здравеопазването Тонио Борг.
Асоциация Муковисцидоза Европа изрази подкрепа за българската пациентска организация и заяви, че е отворена за съвместни инициативи.

След два дни е Световният ден за борба с муковисцидоза.

Може да харесате още...