В началото на 2015-та правителството възнамерява да върне на хората с минимална работна заплата удържаният им през 2014-та данък

burkan_bankПравителството възнамерява да предложи схема за данъчно облекчение на най-ниските доходи. Тя предвижда хората на минимална работна заплата да получат наведнъж в началото на 2015 г. удържания им през предходната година данък, съобщиха пот правителствената информационна служба. Това ще става след подаване на годишна данъчна декларация, която ще е в много по-опростен вид спрямо досегашната. Според предварителните разчети мярката ще благоприятства около 200 000 души и ще лиши бюджета от близо 150 млн. лв. приходи. Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски на организираната в Народното събрание дискусия „Борбата с бедността в България”. Идеята вече е обсъдена с икономическите екипи на парламентарните групи, които подкрепят кабинета, и с двата национално представителни синдиката.

Премиерът коментира, че подобна мярка ще постигне две цели – повишаване на разполагаемия доход на работещите на минимална заплата, без да се увеличават разходите за бизнеса, и реализиране на обещанието за повишаване на най-ниските доходи, без да се отказваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане.

Този подход е бил планиран за втората част от мандата на правителството. За прилагането му сега е повлияло разбирането, че бедността се е разпростряла и върху част от работещите, обясняват от пресцентъра на МС.

За да се осъществи намерението, обаче,  са необходими законови промени. Те се гласуват в НС след представяне на проект от Правителството.

Може да харесате още...