Свещеници и миряни във Варна – на протест заради изборите за митрополит; ще има ли касиране?

kryst_osvetenСвещеници и миряни се събират на протест във Варна тази вечер от 18 часа пред митрополитската катедрала „Успение Богородично”, съобщи църковният портал http://dveri.bg/.  Протестът е с мотото „За морал в Църквата”, а причината е резултата от вчерашните епархийски избори.  Варненци анстояват за касиране ма изборите  и дори премахване от изборната листа на Бачковския игумен Борис, защото според тях нямал необходимите качества за митрополит.

Проватският епископ Игнатий, който остана с един глас след Борис вчера, днес е обявил, че се оттегля от надпреварата, според dveri.bg като настоява да бъдат наказани епископите, участвали в купуване на гласове. Единият от тях е именно дядо Борис, уточнява сайтът.

По негова информация – той е изпратил заявление до Светия Синод, че се оттегля, но на сайта на Българската православна църква такава новина до тоиз момент няма.

Ако единият кандидат се оттегли, избор идната седмица не може да има, според  правилата.

До този момент от БПЦ отхвърлят информацията, че на Игнатий му е оказван натиск от сливенския митрополит да не заема такава позиция. Съобщението е: “Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий от 16 ноември, 2013 година се намира в София по повод блажената кончина на Неврокопския митрополит Натанаил. От тогава и до този момент 18 ноември, 15,15 ч. той не е контактувал нито писмено, нито устно с Проватския епископ Игнатий, което означава, че няма как да е отправял заплахи към него.”

Може да харесате още...