Mеждународен ден на студентите – Ранобудните пред НС с тениски, символично изцапани с кръв

studenti-den3Днес, малко преди 12часа, „Ранобудните студентисе появиха пред Народното събрание с тениски, символистично изцапани с кръв. Те легнаха на жълтите павета пред сградата и изиграха “мъртвешко хоро”, за да отбележат годишнината от нахлуването на нацистите в Университета в Прага и 40 години от навлизането на танкове в Политехниката в Атина. Акцията е посветена на Междинародния ден на студентите и  премина при засилено полицейско присъствие. До сблъсъци не се стигна.

От „Ранобудните студенти“ обявиха, че действията им няма да приключат скоро. Това ще се случи след падането на правителството. Ето и част от коментарите им за шествията вчера в Пловдив и София на партиите Герб, БСП и ДПС:
„Не би трябвало да се гордеят с хилядите, които са събрали на митингите си, напротив. Цяла България трябва да се стресте от тези хиляди, които подкрепят система, която никога не е работила, няма и да проработи“.

studenti-den1Късно снощи бе създадено и събитието на Ранобудните, което обяви днешното шествие така: „През изминалия месец окупацията на СУ стана повод за безкрайни дебати около въпроса къде е мястото на студента в обществения живот, къде той може да извиси своя глас, да изрази своите виждания и идеали и къде това не е удачно. Датата 17 ноември ни дава добър повод да обърнем взора си назад в историята, за да сверим часовниците си, защото усвоили добре уроците на миналото можем по-смело и ясно да гледаме напред.

Годината е 1939. Хитлеристки части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. В жертва падат 9 студенти, 1200 са изпратени в концентрационни лагери. Две години по-късно в Лондон Международния студентски съвет избира тази дата за Ден на студентите в чест на загиналите.

studenti-den217 ноември 1973г. Атина. Гръцката Политехника е под окупация поради налагането на военната диктатура или т.н. Хунта в Гърция. В знак на протест студентите излизат с решение „Никакво малодушие, нито дума за напускане.” Срещу тях са изпратени танкове и специалните армейски части. В борбата си част от студентите губят своя живот.
Утре 17 ноември 2013 г. ние Ранобудните студенти ще почетем тази дата, напоена обилно с кръвта на тези, които се бориха за своите идеали, на тези, извисили глас в името на правдата, за тези, които пожертваха себе си.“

текст и снимки: Теди Цветкова

Може да харесате още...