10 години след смъртта на Чакъра възобновиха разследването за смъртта му; ексхумираха тялото

pojar_vzriv_ogin_dim10 години след смъртта на Тодор Димов-Чакъра – от Прокуратурата възобновиха разследването за неговата смърт.  Той е бил намерен мъртъв в дома си след спец. операция на МВР на 10 срещу 11 декември 2003-та.

През последните два дни – 13 и 14 ноември екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници извършиха допълнителен оглед на вилата на Чакъра край Харманли, местността „Юрутлука”.  Ексхумираха и тялото на Чакъра.

Предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени поражения от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед, съобщиха от Прокуратурата.

По предложение на експертите по възобновеното наказателно производство, екипът е извършил и ексхумация на тялото на Димов, погребано в гробищния парк на Харманли. От останките са взети проби за изследване,  необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му.

Всички действия бяха извършени при стриктно спазване на НПК, със съгласието и в присъствието на наследниците на починалия – неговата сестра и един от синовете му, подчертаха от Прокуратурата.

Наказателното производство е възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор, изготвено след осъдително решение, постановено от Европейския съд по правата на човека. С постановление на главния прокурор възобновеното разследване е възложено на Военноокръжна прокуратура София.

48-годишният мъж, сочен за бандит в харманлийско, е бил  барикадиран във вилата си, стреляйки с автомат срещу полицаите, изпратени да го арестуват. Причината – да излежи малка присъда за сводничество и кражба на добитък от Ивайловград.

В акцията къщата му е била обстрелвана с гранатомет и са участвали огромен брой барети и полицаи. Втората част на операцията е  била ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

През ноември миналата година Европейският съд по правата на човека  осъди България за нарушаване правото на живот на Чакъра. “Днешното решение на Евросъда по делото “Димов и други срещу България” е първото, в което премиерът Бойко Борисов поименно е споменат – при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на гротескна полицейска операция, окачествена от Евросъда като нарушение на най-основното човешко право – правото на живот”, каза веднага след решението на Съда Михаил Екимджиев, един от адвокатите по делото в Страсбург. По думите му разследването е установило, че въпреки двудневната полицейска обсада и обстрел върху къщата, въпреки огромното количество експлозиви, димки, и обстрел с гранати, Чакъра не е бил убит от полицейски изстрел, а е успял сам да се взриви с ръчна граната. Действията на полицията са били напълно по устав, приеха последователно разследващите, а после и военният съд, разказва Екимджиев.

Може да харесате още...