Лекари: Паяците и проходилките докарват плоскостъпие на децата

ianakievСлучаите на плоскостъпие у нас вече са масово явление, а основна причина е по-бързият растеж на децата. Мускулите на долните крайници и по-специално тези, които завършват на Ахилесовото сухожилие, не догонват бързината на растежа на костта – подбедрицата.  Според ортопеда от пловдивската болница „Медлайн“ д-р Янаки Янакиев родителите регистрират проблема, когато забележат, че хлапето им стъпва на вътрешния ръб на ходилото си. А когато го наблюдават отзад, виждат, че петата е изместена навън, защото Ахилесовото сухожилие дърпа костта назад. Надлъжният свод на ходилото – арката, не съществува сам по себе си, а се управлява от позицията на петата, която повдига и сваля свода. Когато е изместена от тегленето на скъсеното Ахилесово сухожилие, сводът пада надолу.  Друга причина за появата на плоското стъпало е ползването на паяци и проходилки. С тях детето ходи на пръсти, а това води до скъсяване на Ахилесовото сухожилие, посочи ортопедът.

От огромното многообразие на плоски ходила някои от тях са много злокачествени и патологични, но за щастие те са под 1% от всички случаи. В останалите 99% става дума за халтаво плоско ходило, при което когато детето вдигне крачето си във въздуха, се вижда свод, но когато стъпи на него, той изчезва.

Много често родители питат ортопеда дали плоското ходило може да се излекува само с носене на подложки или ортези. А той отговаря с думите на проф. Винсент Моска от Вашингтонския унверситет: „До момента няма доказателства, че плоското ходило може да се излекува само с подложки или ортези.”

„Ако петата се постави в правилна позиция, се оформя хубав свод. Това се постига, като първо се отпусне тегленето от мускула на Ахилесовото сухожилие. При нас се прави със специална рехабилитационна програма, а не оперативно“, каза д-р Янакиев. Втората важна стъпка е да се задържи петата в правилната позиция. Доскоро това ставаше с голяма оперативна намеса, която включва отнемане, добавяне или преместване на костни парчета.

От 3 години в болница „Медлайн” се прилага специална американска техника, при която се поставя миниатюрен имплант под петата, който я задържа в правилната позиция завинаги. Манипулацията е изключително кратка – отнема 5-6 минути и се прави с местна анестезия. Разрезът на крачето е по-малко от 1 см, не се губи кръв, ортопедът не пипа кости, мускули и сухожилия.
Ортопедът е категоричен, че интервенцията не бива да се прави след 15-16-годишна възраст, но е задължително детето да е навършило 4 години. Тя е безплатна за пациентите, поема се от Здравната каса.

Може да харесате още...