За депресията няма възраст, нито пол

гост автор: Виктория Баева

Едно от най-често срещаните разтройства на психиката в наши дни е депресията. Според проучване 10 на всеки 100 човека от населението страдат или са страдали от депресия.  Нормално е човек да се чувства тъжен, обиден, ядосан, наранен в даден момент, но не е нормално тези емоции да се задържат. Депресията се характеризира с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и липса на каквото и да е позитивно мислене. Всъщност, същестуват три вида депресии. Когато се говори за депресия, по принцип лекарите имат предвид тежката депресия, но същестува и по-лека форма, която се нарича дистримия, а когато депресията е съпроводена с манийно поведение, става дума за биполярно разтройство.

А кой е предразположен към депресивни състояния?

Никой не е имунизиран от психичното разтройство, макар и данните да сочат, че жените са два пъти по-податливи от мъжете. За депресията няма възраст – от нея страдат хора на всяка възраст, независимо от етноса и социалния статус.

Учени се питат дали депресията се унаследява. Оказва се, че не всеки, който има генетична предразположеност, развива депресия, но тези хора са по-уязвими към факторите, които водят до болестта.

Не е установена единна причина за депресията. Различни психологически, биологични и външни фактори могат да окажат влияние. Депресията може да е свързана с различни събития в живота и хора с по-лабилна психика са по-податливи. Приемането на определени медикаменти или алкохол също може да отключи депресията.

Много важно е това тя да се лекува. Ако не се предприемат такива мерки, тя може да се задълбочи, да продължи месеци, години и дори да завърши със самоубийство.

Мисленето, настроението и поведението в депресивно състояние се променят. Мисленето при депресия е белязано от проблеми с по-продължителната концентрация, проблеми с паметта, с висока самокритичност и със затруднения при вземането на решение или намирането на такива. В настроението се наблюдават прояви на повишена инертност и апатия, безпричинни изпадания в състояние на тъга и честото изпитване на вина, а поведението е следствие предимно от ниската мотивация.

Депресията връхлита с голяма сила човека на 21 век. Тя се намества в челните редици на психическите разтройства на века. Имайки предвид количеството стрес, на което е подложен човек всеки ден, песимизмът навлиза е ежедневието ни и ни води към депресията. Но превантивните мерки за справяне със стреса и позитивното мислене (колкото и тривиално да звучи) могат да играят съществена роля в борбата ни с депресията. Остава да ги допуснем до себе си 🙂

Може да харесате още...