Софийският университет остава под окупация

oku-police1Продължава окупацията в Софийския университет. Решението беше потвърдено от общо събрание на студентите снощи, след окървавения протест пред Парламента. На страницата си „Ранобудните студенти“ публикуваха изявление, в което се казва, че след “извънредните събития в столицата с пребитите и арестувани студенти”, дълг на окупиращите е да продължат. “Имаме вяра и сила. С оглед на кампанията по кандидатстване за стипендии, международни проекти и др. дейности, администрацията ще бъде допусната.“

На окупацията отвътре, обаче, днес беше противопоставена истинска окупация отвън. От полицаи. Част от тях се твърди, че са влязли в двора на учебното заведение и по информация от студенти, са изисквали от тях лични документи и студентски книжки на входа на факултета по журналистика.

oku-police2В тази връзка ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев с въпрос истина ли е и какво са правили в СУ служителите на реда, съобщиха окупаторите. В писмото си ректорът напомня, че автономията на висшето училище е гарантирана от Закона за висшето образование и не може да се нарушава чрез: „влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии”.

Няма информация за отговор на този етап.
Иначе, протестите днес преминаха значително по-спокойно от вчера. До сблъсъци с полицаите не се стигна. Сградата на Народното събрание продължава да е опасана с тежки железни заграждения, които приличат по-скоро на стени, отколкото на решетки. Загражденията са със стъпала от вътрешната им страна…

oku-police3Малко след 14 часа протестиращите пред Народното събрание се насочиха към сградата на МВР, за да се обявят срещу побоите от вчера.

В социалните мрежи имаше призиви в 10,30 часа днес отново да има окупация на Парламента. Още снощи, обаче, “Ранобудните студенти” се разграничиха от проявите на вандализъм около Народното събрание.

текст и снимки: Теди Цветкова

Може да харесате още...