Семействата на 2 деца, загинали в Дома в Джурково – получават обезщетенията си по решението на Страсбургския съд

temidaПо 10 хиляди евро ще получат семействата на две от загиналите деца в Дома в Джурково през зимата на 96-97 година, когато там е нямало достатъчно храна, облекло, лекарства и постелъчен материал, а отопление почти е липсвало. За тези семейства е установено, че са полагали грижи за децата си и са се интересували от съдбата им. За роднините на останалите  жертви на студа и глада в родопския социален център Европейският съд по правата на човека намира, че предвид конкретните обстоятелства, самата констатация за допуснатото нарушение е достатъчно морално удовлетворение. Днес МС реши да изплати присъдените обезещетения от Страсбургския съд. Към тях се прибавят и 2 хил. евро разноски.

Случаят Джурково потресе България в началото на века. След уникално като емоция дело в Пловдивския съд през 2005-та директорът на социалното заведение Стефка Николова получи оправдателна присъда, тъй като се извадиха на светло доказателства за драстичното затваряне на очите и ушите на Държавата по молбите за помощ от Джурковския дом за деца с тежки умствени и физически увреждания.

Тогава пред Ф2Ф Студио Николова каза, че това е разумен завършек на един безумен процес:”Средна годишна смъртност винаги е имало, обусловена от тежките диагнози на децата, но до такъв брой никога нямаше да се стигне, ако държавата беше откликнала на всички тези призиви и апели, които ние казвахме”.

Председателят на съдийския състав Галя Георгиева, която прочете с треперещ глас присъдата пред изправената на крака и ръкопляскаща зала, обобщи: “На най-прост език казано, тези деца за един ден са им отделяни и превеждани от държавата със закъснение обаче издържка от 56 сотинки” А адвокатът Красимир Елдъров заключи, че “ако прокуратурата си е на мястото, би трябвало да образува нова проверка и ако друг е виновен, да си заеме мястото.”

След оправдателната присъда за ръководството на Дома, родителите на 7 от загиналите деца заведоха дела срещу Държавата в Страсбург. Оттам излязоха с единодушно решие, че има нарушение на правото на живот.

Смъртта на 15-те деца е настъпила главно поради недохранване, премръзване, липса на медикаменти и лоши битови условия, напомнят днес от МС. Едва през април 1997-ма държавата е отпуснала исканите многократно допълнителни финансови средства за дома.

В мотивите си Съдът по правата на човека посочва, че трагичните събития не са се случили внезапно и непредвидимо, както в хипотезата на форсмажорни обстоятелства, с които държавата не би могла да се справи. ЕСПЧ счита, че в случая рискът за живота на уязвими лица, поверени на грижата на държавата, е бил добре известен на националните власти, които не са взели бързи, практически и достатъчни мерки, за да предотвратят смъртта им. По казуса Страсбург дори отива по-далеч от обичайната си практика, като квалифицира ситуацията с думите „национална трагедия”.

Преди няколко години властите затвориха Дома в Джурково. В селото, на 1 300 метра надморска височина в Родопите, едва ли обаче ще се забрави трагедията.

Може да харесате още...