Европейският парламент може да ни даде 7 милиарда евро за 6 години като слабо развита страна

brussels10-prose6ta-jenaБългария може да разполага със 7 млрд. евро в програмния период 2014-2020 година като слабо развита страна. Това стана ясно на заседание на Комисията по регионално развитие в ЕП днес, на което евродепутатите одобриха предложението за ключовия регламент, който се отнася за всички европейски фондове. Най-слабо развитите региони получават приоритетно средства чрез политиката по сближаване. За слабо развити се счита освен цялата територия на България, така също и на Хърватска, Естония, Латвия, Литва и Португалия, както и част от територии на още осем държави.

За да се стигне дотук, повече от година се водеха преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и министрите от Европейския съюз. С днешното решение се дава зелена светлина за 325 млрд. евро, предназначени за най-бедните райони на Европейския съюз, съобщиха от кабинета на заместник министър-председателя по управлението на средствата от ЕС.

Полша е най-голямата държава членка, която получава 72,5 млрд. евро от Кохезионните фондове. Втората държава е Италия, която ще получи 29 млрд. евро.

Предложението ще бъде внесено за гласуване в Европейския парламент на пленарна сесия, най-вероятно през ноемврийската сесия в периода 18-21 ноември.

 

Може да харесате още...