Протестът на „Ранобудните студенти“ се нажежи до кръв около Народното събрание

ns-protest3След като в понеделник решиха окупацията на СУ „Климент Охридски“ да е пълна, днес Ранобудните студенти я изнесоха около Народното събрание. И протестът се нажежи до кръв. Ето така:

Младежите обграждат Парламента от всички страни. Пред тях има плътни кордони от полицаи. Без никакви провокации от страна на студентите, органите на реда внезапно ги притисват от двете страни и започват да раздават правосъдие чрез удари, ритници и обиди. Протестиращите от страната на Храм-паметника „Свети Александър Невски“ , в символ на обединението си, подреждат няколко пейки и ги връзват с вериги. Два часа по-късно отново се стига до побой от страна на полицията. Полицаите разрязват веригите като бият наред възрастни и млади.

Момче с окървавена глава разказва как полицай пред него е извадил ключ и е заплашил да „раздере“ лицата им. Минути по-късно е изпълнил заканата си. Възрастна жена е ударена многократно по главата – търси медицинска помощ, но въпреки че линейката е на 2 метра, помощта се бави… „Първо трябва да получим сигнал“ – чува се. От кой и защо? Никой не разбира.

Сред полицаите има и служители, които не разбират агресията на някои свои колеги. Те буквално провокират протестиращите да се бият, но това не се случи. Студентите обясняват, че разбират полицаите, които преди всичко вършат своята работа и протестът им не е насочен към тях, но не могат да си обяснят побоя и псувните на част от тях.

Преди тези сцени: през нощта в СУ са пренощували 400 студента. Малко след 10 часа всички те излязоха от входа на университета и се насочиха към Народното събрание. Към тях още по пътя се присъединиха групи хора. Стана ясно и че окупацията в зала 2006 в УНСС е прекратена и всички са се насочили към СУ и неговата пълна окупация. Вчера вечерта на страницата във facebook „Ранобудните студенти УНСС“ написаха изявление:

„Даваме сигнал за решителни действия. Днес ние затворихме една страница, от която получихме много. Зала 2006 за УНСС беше началото, но утре отваряме нова страница – по-силна, по-уверена, по-категорична. ОСТАВКА с нови средства и при нови условия. Ние, окупаторите от УНСС, заставаме рамо до рамо със СУ. В зала 272 сме, очаквайте подробности.“

Окупаторите от СУ пък разказаха, че още от самото начало знаят, че ги подслушват. Именно за това се отнасят с внимание към това, което казват и предлагат на събранията си.

Какво предстои с протестите? Продължаваме да следим… Иска се оставка на Правителството.

текст: Теди Цветкова

снимки: Теди Цветкова и София прес (снимките с напрежението между полицаи и протестиращи)

Може да харесате още...