Във Варна поставиха инсулинова помпа на 8-месечно бебе

bolni4ni_001Днес във Варненската университетска болница “Св. Марина“ бяха поставени две инсулинови помпи – на бебе на 8 месеца и на 16 месечно дете. 8 месечната Виктория е най-малкият пациент с диабет у нас. Тя е родена с болестта и диагнозата е истински  шок за родителите й. Помпата ще даде възможност на момиченцето, обаче, да получава необходимата доза инсулин без всеки ден да бъде убождано от спринцовки или писалки.  Интервенцията извърши проф. Виолета Йотова, председател на Варненското дружество по детска ендокринология и Началник на специализираната детска клиника. В края на месеца проф. Йотова  ще обучи четирима специалисти от страната за поставяне на такива помпи. 

Виктория ще бъде с помпата 1 месец. Не се знае дали през това време семейството ще намери средства да я закупи и докога родителите ще могат да продължат терапията чрез нея, при положение, че цената на помпата е 7500 лв., а стойността на месечните консумативи – около 300 лв. Каузата на лекарите е поне част от консумативите да се поемат от държавата, както е в редица европейски държави.

У нас броят на болните от диабет деца е около 1500. На фона на това децата, лекуващи се в момента с помпи, закупени и поддържани от техните родители, е около 70. Мнозинството от тях са под 6-годишна възраст.

Диабетът е метаболитно заболяване, което се характеризира с повишено ниво на кръвната глюкоза в организма. Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са 3 типа. Основен момент в терапията на първи тип диабет – инсулинозависим, е въвеждането на хормона в организма с цел оптимизиране нивото на глюкозата в кръвта. Освен чрез многократни инсулинови инжекции, инсулинът може да се доставя в тялото и чрез непрекъсната инсулинова инфузия или чрез въпросната инсулинова помпа.

Освен че инсулиновата помпа дава възможност за избягване на ежедневните убождания при използването на спринцовки и писалки, с нея експертите твърдят, че се въвежда по-точно количество инсулин с по-добър метаболитен контрол. Помпата подобрява качеството на живота, тъй като дава известна свобода на пациетна по отношение хранене и физическа активност. Свежда се до минимум опасността от рисково понижение нивото на кръвната захар, а също се избягва приложението на инсулин с дълготрайно и междинно действие.

Инсулиновата помпа е малко устройство,с размерите на пейджър. Работи с бързодействащ инсулин, подаван през малък катетър( мека и гъвкава канюла) в подкожието.Резервоарът, в който се съдържа инсулина в помпата и инфузионен сет, се подменят на всеки два до три дни, т.е. убождането става веднъж на два до три дни. Помпата подава постоянно и равномерно количество инсулин в продължение на цялото денонощие. По този начин се осигурява базално инсулиново ниво, което поддържа кръвната глюкоза в желаните граници между храненията и през нощта.

Програмирането на помпата за базалното ниво на инсулина става след определяне на индивидуалния глюкозен профил. Веднъж конкретизирани, стойностите на инсулиновата инфузия могат да бъдат променяни в зависимост от ежедневните изисквания или в по-дълготраен аспект.

В комбинация с глюкозен сенсор,който измерва непрекъснато нивата на кръвната захар, 288 пъти в денонощие, и подава данните на помпата се възпроизвеждат важни аларми, които помагат да се предотвратят опасните стойности. При тази система за непрекъснат мониторинг помпата автоматично може да спре притока на инсулин при достигане на фаталните ниски нива на кръвна захар и предотвратява риска от диабетна кома.

Към момента диабетът във всичките му форми е нелечим, но при добро поведение и адекватно лечение нормалният живот за пациентите, включително без усложнения, е напълно възможен, казват медиците. Помпите могат да осигурят точно това на пациентите, а дали държавата ще осигури поне минимална финансова подкрепа е въпрос,  който засега остава без отговор.

Може да харесате още...