Проблемите с бежанците на кръгла маса в БАН

schupen_prozorec_lampaБългария се нуждае от всеобхватен и дългосрочен план за справяне с проблемите, предизвикани от бежанския натиск към страната, защото  бежанската вълна към страната няма да спре и имаме нужда от специално перо в държавния бюджет, което да покрие необходимите дейности както за намаляване на натиска, така и по отношение на лицата, които вече са на наша територия. Около тази позиция се обединиха учени от БАН и представители на Министерство на вътрешните работи днес по време на кръгла маса по проблемите с бежанците. Участие на срещата взеха представители на различни държавни институции, които са ангажирани с проблема, експерти от неправителствения сектор и от академичните среди. По думите на Йордан Божилов от  Софийски форум за сигурност, това е проблем, на който трябва да се обърне внимание и засяга цялото ни общество. Той призова за задълбочена дискусия по проблема, от която според него има спешна нужда.

Проф. Хаджитодоров от Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН е на мнение, че кризата с бежанците е извадила наяве  редица слабости в нормативната база и затова са необходими корекции и в оперативната политика.

Комисар Андреев от дирекция „Миграция” към МВР  пък призова населението да се вслуша в призивите на вътрешния министър Цветелин Йовчев по отношение на търсените обекти за настаняване: „Много е лесно да се каже „затворете границата, не ги допускайте”, но реалностите са различни и ние трябва да помислим какво можем да направим като държава за хората, бягащи от войната в Сирия”, коментира той.  По негова информация, сирийските граждани в страната са едва около 60%, а останалите бежанци у нас са най-вече от Алжир, Афганистан и Мали. В тази връзка Андреев заяви, че за страната ни предстоят нови предизвикателства и сирийската криза няма да бъде последния проблем, който трябва да решим.

текст: Теди Цветкова

Може да харесате още...