Студентите събудиха над 15 000 души. Цялата централна част на София блокирана

studenti-10n-4Студенти от УНСС, ТУ и ЛТУ започнаха първи протестното шествие тази сутрин в 9 часа в Студентски град. С викове „ Елате с нас, протестът е за вас“, окупаторите се насочиха към СУ „Свети Климент Охридски“. В 11часа към тях се присъединиха колегите им от всички университети в София, подкрепяни от Пловдив, Велико Търново и други.  „Ранобудните студенти“, събраха над 15 000 души. Между тях преобладаваха млади хора, студенти и ученици. Техни преподаватели бяха там, за да ги подкрепят. Не липсваха представители на най-малките и по-възрастните.

В 12часа започна и самото шествие. Протестиращите се насочиха към Народното Събрание, а по-късно и към сградата на Министерския съвет. Обиколката продължи и по малките улички на София, около самия център, където много хора подкрепиха протестиращите от терасите на домовете си.

След около час протестиращите се върнаха пред Народното събрания. Възрастен човек мина зад кордона на полицаите, но беше моментално върнат зад загражденията. Последва освиркане на полицаите, които според протестиращите , са извели възрастния човек по груб начин.

„Окупаторите“ от УНСС бяха подготвили 240 балона (колкото са народните представители), пълни с вода, които хвърлиха по сградата на НС. „Чрез това наше действие искаме метафорично да покажем желанието си да изчистим Народното събрание“ – коментираха „Ранобудните“ от УНСС.

Чрез шествието студенти и преподаватели отбелязват 24-ата годишнина от падането на комунистическия режим в България. Най-важното им искане, което събра и толкова хора, бе „Оставка, веднага!“.

Малко след 16часа част от протестиращите се насочиха към парк –хотел „Москва“, в очакване на Сергей Станишев. Днес той трябва да участва в предаването „Всяка неделя“ по Нова тв. Идеята на протестиращите е да го блокират и да не го допуснат до студиото, което по тяхна информация се намира в хотела.

текст и снимки: Теди Цветкова

Може да харесате още...