Лично за 10-ти ноември – едно интервю на Теди Цветкова със Зисо Георгиев, редовен член на БКП 1961-1990-та

tediедно интервю на Теди Цветкова, родена 3 години след падането на тоталитарния режим в България

Зисо Георгиев е роден през 1928 година в Гърция. Взима участие в гражданската война в Гърция (1946-1949). По принуда емигрира в СССР през 1950-та. Там  завършва средното си образование – учи, работи и живее в общежитие в град Ташкент (република Узбекистан). През 1959 година емигрира в България, където завършва висше икономическо образование. През 1972-ра работи като икономист в „Обединение Пирин“. Редови член на БКП в периода 1961-1990година. 

Теди Цветкова:  Какво мислите за съвременна България?

Зисо Георгиев: Съвременна България, колкото и банално да звучи, все още е един разграден двор, в който всеки се старае да извлече собствени изгоди и облаги като заобикаля и не спазва законите. Всичко това идва от най-високото ниво.

Теди Цветкова: Кои са плюсовете и минусите на комунизма и демокрацията?

Зисо Георгиев: Плюсовете на комунизма са: сигурност – за всеки се осигуряваше работа; стабилно социално-икономическо положение; безплатно обучение; моралът на хората беше на по-високо ниво, а пък нивото на престъпността бе по-ниско. Минусите: Не можеше свободно да изкажеш мнението си; само определни хора можеха да пътуват извън страната; дефицит на много стоки, поради липса на свободна търговия.
Демокрацията и нейните плюсове: всеки може свободно да изкаже мнението си, да има свое виждане и по-голяма възможност за развитие. Лошото на демокрацията е, че преминава в друго измерение – анархия, която води до погазване на законите и до по-висока престъпност, дори и на човешките права.

Теди Цветкова: Преминахме ли прехода?

Зисо Георгиев: Според мен основната част от прехода е преминала, в България вече има демокрация и утвърдени закони, но все още не е завършил.

Теди Цветкова: Ако имахте възможност, бихте ли върнали времето от преди 1989година?

Зисо Георгиев: Не, защото светът трябва да върви напред, не трябва да се връщаме назад, независимо, дали е за по-добро или по-лошо.

Теди Цветкова: Какво мислите за окупацията на студентите и протестите срещу правителството?

Зисо Георгиев: Протестите са лично мнение и право на всеки, но окупацията на студентите е крайна мярка, от която някои политици искат да извлекат дивиденти. Определено това не е мястото за протести, учебните заведения не трябва да бъдат политизирани, защото това би разделило студентите.

Днес се навършват 24 години от събитията, довели до падането на тоталитарния режим и началото на демократичните промени у нас. На 10 ноември 1989 г., часове след като на 9 ноември пада Берлинската стена, е свикан пленум на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП).  Тодор Живков е сменен. Всички преживяваме случването на прехода след това…  

 

Може да харесате още...