Студентският празник в зимен курорт – ден година храни, май…

books-studentsЗнаете ли кога е започнало честването на Студентския празник? Оказва се, че много от студентите не знаят историята на празника им. Ще започнем с това, че това се случва от 1903 година, когато единственото Висше училище в Княжество България има 15 годишен юбилей. На 30 ноември 1902 година Академичният съвет на Алма матер взима решение 8 декември да е празника на студентите в България.

Но през 1944 година празникът е преместен за 17 ноември, когато е Международния ден на студентите. А през 1962 година се възтановява празникът на Софийския университет на 8-ми декември. Неучебен ден и празник на българските студенти става след заседание на Съвета на ректорите през 1994 година. От тогава с настъпването на месец ноември започва и вълнението у студентите за предстоящия Студентски празник. Независимо, че тази година заради протестите той може да има съвсем друг дух.

По традиция студентите  посрещат 8-ми декември на зимните ни курорти Банско, Боровец или Пампорово.
Днес тази традиция най-често се спазва от първокурсниците. Подготовката и организацията започва още в края на октомври и  началото на ноември, когато празнуващите обменят идеи след като са разгледали къде какво предлагат. Необходимо е да се разгледа внимателно, защото много често в рекламите и офертите по сайтовете ни привличат вниманието с „намаление“ или „изгодна оферта“, а в действителност кой знае колко изгодна оферта няма.

След дълго ровене из сайтовете екипа на F2F TV установи, че цените обикновено варират за две нощувки с празнична вечеря около 120 лева. Все пак става дума за студенти – мислите ли, че за тях това е изгодна оферта? Да не говорим останалите разходи като пътни – било то за гориво на колата или автобусни билети, за храна в останалото време от престоя… А всички знаем, че на зимните ни курорти никак не евтино. Това са все разходи, от които не можем да се ограничим. Чували ли сте изразът „един сезон, цяла година храни“ – в този случай се получава „осми декември, цяла зима храни“.

За това и в последните няколко години, заради кризата или не, бъдещите висшисти предпочитат да прекарат празника на по „скромни“ места като във вила под наем или заведения в градовете, в които учат. Тъй като този период на годината и най- вече месец декември е изпълнен с поводи и празници, които не можем да пренебрегнем, все пак предстоят Коледа и Нова година, важно е да бъдем пестеливи и практични.

Проверих какво се предлага, но този път за вилите под наем и заведенията в градовете, за да направя „груба сметка“ кое е по- изгодно за студентите. Оказва се, че вилите под наем са на сметка, защото са големи, някои дори луксозни – за около 400 лева като събират от 15 до 20 души. Като включим останалите разходи за пътни и храна, сметката излиза наполовина от зимните ни курорти. Заведенията пък от своя страна също предлагат по- достъпни цени за куверти на студентите, които варират около 30лева.

Хубавото е, че има различни места на различни цени и студнетите могат да се простират според възможностите си. И както са казали хората – не е важно мястото, важна е компанията.

текст: Райна Павлова

Може да харесате още...