Медици лекуват с модерен апарат хронични рани в болницата и по домовете

bolni4ni_001Пациенти и техните близки отдавна се чудят кога учените най-сетне ще открият бърз и ефективен начин за справяне с трудно зарастващите рани. Почти няма българско семейство, което да не е било засегнато от този проблем. Разрешаването му вече не е толкова трудно, защото медицината разполага с модерен апарат за лечение на раните с отрицателно налягане, обясни д-р Веселина Кабакчиева, специализант в хирургично отделение на болница „Медлайн“ в Пловдив.

Създаването й е резултат от стремежа за създаване на универсална превръзка. Модерната техника, която работи в хирургичното отделение на лечебното заведение, работи с еднократни стерилни сетове, които могат да се подменят на 4-5 дни. Това ги прави изключително удобни не само за пациентите и техните близки, но и за персонала на болницата. Заздравяването на почти всички видове рани значително се ускорява, независимо че някои са се появили преди повече от 6 месеца. Различен е само периодът на възстановяване. Терапията е подходяща за рани с различен произход с изключение на причинените при онкозаболявания, каза лекарката.

Към съвременното хиругично отделение на болница „Медлайн“ е разкрит и Център за консултации и лечение на хора с хронични рани. Той разполага с 5 легла за по-усложнени случаи, но при нужда могат да бъдат настанени за наблюдение и повече пациенти. Достъпен е за всички нуждаещи се, а към него работи и амбулаторен кабинет.
За удобство на болните се правят домашни посещения и консултации, защото апаратът е лесно преносим и напълно безопасен.

Екипът към центъра изготвя на пациентите и специален хранителен режим, който подпомага по-бързото оздравяване.
Всяка рана, която не заздравява повече от 8 седмици, се смята за хронична. А болката и гледката са мъчителни, особено ако засегнатият участък е голям и е на видимо място по тялото. Тези рани често са инфектирани, с лоша миризма и секрет.
Основната причина за възникването са нарушения в нормалния оздравителен процес заради трудности в храненето на тъканите, които се получават при заболявания на артериите, вените, съдови увреждания при неврологични заболявания, диабет, облъчване, след обширни изгаряния, продължителен локален натиск при залежаване, тумори. Лечението е трудно и бавно, и в това участват не само хирурзи, но реаниматори и рехабилитатори.

Може да харесате още...